Китове могат да имитират звуци като от човешки глас

30569
Китове могат да имитират звуци като от човешки глас

Учени за пръв път успяха да запишат звуци, подобни на човешките, които издават китовете и да им направят акустичен анализ, предаде БГНЕС.

Учените установиха, че бял кит, който живее в продължение на 30 години в аквариум в Сан Диего, може да имитира човешки глас. Това особено изненадващо, тъй като нормално китовете издават напълно различни звуци и за да възпроизведат подобен на човешкия глас звук, трябва да пренастроят своята вокална механика, обясни главният автор на това откритие Сам Риджуей в американското списание "Current Biology".

"Подобни усилия показват, че този кит белуга, който почина преди пет години, се е опитвал да контактува с хората", обясни морският биолог.

Всичко започва през 1984 г., когато учените забелязват необичайни звуци в аквариума, където живее китът и делфини. Тези звуци приличали на неразбираем разговор, дочут отдалеч. Учените с изненада установили, че белият кит издава тези звуци. Подобни случаи на имитиращи човешки глас китове са известни и отпреди. Но това е първият случай, когато те са записани и учените доказват, че действително китовете могат да имитират звуци като от човешки гласни струни. Китовете ги възпроизвеждат чрез носната си кухина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com