Кое животно се нарича желва – откъде произлиза името му?

2905
Кое животно се нарича желва – откъде произлиза името му?
Снимка: iStock/Guliver

Желва, желбаба или просто желка – знаете ли кое животно се крие зад тези имена? Не, не е нито фантастично, нито митично, нито герой от приказка, нито рядък вид, непознат за вас. Бавно подвижно и носещо къщичката си на гърба, то със сигурност е от видовете, които добре познавате и безспорно сте срещали в природата. Още ли се колебаете кое животно се нарича желва?

Кое животно се нарича желва – вижте верния отговор

Вероятно сте прави да изпитвате известни колебания относно отговора на въпроса, тъй като поне два вида отговарят на описанието, но желва е другото име на костенурката, която е наричана по различен начин в различните краища на страната – желбаба в северните части на родината ни, а желва – в Родопите. Желва наричат в някои части от страната кълвача, не костенурката, но той със сигурност не носи къщата си на гърба,  така че сме почти убедени, че няма да се сетите за него, чудейки се кое животно се нарича желва.

Думата желва се смята както за жаргон, така и за стара дума, наследена от дедите ни, които наричали костенурката по този начин. Така въпросът кое животно се нарича желва всъщност е лесен за по-възрастните хора и за старото поколение и непонятен за младите, несрещали думата.

Знаете ли какво яде костенурката?

Произход на името на костенурката

Освен кое животно се нарича желва със сигурност ви е любопитно да узнаете и защо се назовава именно така. Произход на името е свързан с корубата и с полусферична форма на костенурката. Желва е и град в Източна Литва, но бързаме да ви уверим, че костенурката няма нищо общо с този малък град с население под 500 души и съвпадението на името е случайно. Официалното название на  вида – костенурка пък произлиза от твърдата коруба, която носи на гърба си, тоест отново е свързано с „къщичката“ на костенурката.

Ако се поровите в етимологичния речник от далечната 1941 година с автор Стефан Младенов, ще откриете друго значение на желва –  зеленикав цвят. И въпреки че подобно тълкувание е логично, имайки предвид цвета на костенурките, то повечето изследователи на произхода на думата не са съгласни с това твърдение и с посоченото относно желва в речника.

С какво се хранят костенурките?

Има и друга теория, обясняваща произхода на името на костенурката, според която названието на английски език е tortu, на френски – tortue, произхождащо от латинското tartarucha. Най-любопитното в случая е, че tartarucha е съкращение от фразата bestia tartarucha, което означава „адски звяр“. Едва ли костенурката буквално може да е адски звяр, но според легендите, митовете и дори според зората на християнската литература и изкуство тя е символ на ерес и зло.

Любопитен факт е, че в България имаме една-единствена дума и за водна, и за  сухоземна костенурка, докато англоговорящите страни използват две отделни, за да отличат костенурката, която живее  във водата, от тази, която населява сушата. За разлика от тях пък ние имаме десетки стари, диалектни и жаргонни думи, с които наричаме тази зеленикава бавна животинка и сред тях е именно старото име на костенурката – желва, с което продължава да е популярна в редица части на страната ни. Независимо как вие наричате костенурката, добре е да знаете и някои от другите ѝ имена, защото богатството на езика ни се крие именно в това многообразие и е наш дълг да го опазим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com