С какво се хранят костенурките?

8577
С какво се хранят костенурките?
Снимка: iStock

Ако искате да знаете с какво се хранят костенурките в природата, то отговорът е изключително прост - повечето са всеядни. Те могат да ядат както растителни храни, така и дребни риби, насекоми и други животни. Естествено, в по-голямата си част менюто им зависи от вида на костенурката и съответно от нейното местообитание.

Например, по правило храната на морските костенурки се състои главно от представители на животинския свят. Основният им деликатес са малки ракообразни и различни мекотели. Някои видове костенурки, отличаващи се с големия си размер, дори ловуват доста големи риби и могат да ядат и по-дребни свои родственици.

Сухоземните костенурки са по-малко агресивни. В основното им меню влизат листа от растения, някои плодове и гъби. Въпреки това, сухоземните влечуги също не са против да опитат малки насекоми, попови лъжички, дребни риби и жаби. Струва си да се помни, че костенурките нямат зъби.

Още: Направиха гигантска пластмасова костенурка в Индия. Ето каква е мисията й (ВИДЕО)

Какво ядат домашните костенурки?

Всеки собственик на такова симпатично влечуго иска да знае с какво да го храни. Както споменахме, костенурките по принцип са всеядни, затова създаването на пълноценно меню за тях не е трудно.

Както в дивата природа, домашните костенурки трябва да ядат месо - сурово и варено. Преди да го дадете на вашата домашна любимка, месото трябва да се държи известно време в гореща вода. Конското и птичето месо, нетлъстите риби са идеални. Като добавка можете да им давате малки скариди и рибки. Костенурките могат да ядат и някои видове речни охлюви. Аквариумните растения могат да станат добра растителна храна. По време на цъфтежа може да се дават млади листа от глухарче. Предлагайте на вашата черупчеста домашна любимка детелина или листа от маруля.

В никакъв случай не трябва да забравяме, че тя се нуждае от калций, така че менюто трябва да съдържа костно брашно или храни с високо съдържание на този елемент. За разнообразяване на менюто може да храните костенурката с насекоми, техните ларви, попови лъжички и малки жаби. Понякога можете да поглезите домашната си любимка с плодове и зеленчуци. Ако искате да осигурите наистина здравословно меню, не се препоръчва да храните костенурката си през цялото време само с това, което се продава в магазините. Необходимо е храната й да бъде възможно най-разнообразна. В идеалния случай това, което костенурките ядат в природата, трябва да присъства напълно в домашното им меню. Осигуряването на това обаче няма да е лесно - но при подготовката на правилното хранене ви е гарантирано радостно общуване с вашата домашна любимка, защото осигурявате нейното добро здраве и активност.

Още: Най-старото животно в света празнува 190-ия си рожден ден (СНИМКИ)

Какво ядат хищните костенурки?

Хищните костенурки се хранят с нетлъсти морски и речни риби. Обичат и пресен черен дроб – пилешки и телешки. Препоръчително е тези продукти да се включват в екзотичното им меню веднъж седмично. Специално рибата трябва да се изчисти от кости и да се нареже на парчета. Храната за малките костенурки трябва да се наситни.

Добавките към основното меню на хищна костенурка включват:

  • месо от жаби, раци, хранителни мишки;
  • сурови морски дарове (скариди с черупките, пипала на октопод, миди, стриди, калмари);
  • сухоземни охлюви;
  • някои насекоми, включително бръмбари, земни червеи, хлебарки, мокрици, тубифекс.

Още: ТОВА животно ще донесе само успехи и богатство в дома ви!

За пълноценно развитие те също се нуждаят и от растителна храна: водни растения, зеленчуци, плодове и някои видове зеле.

Забранени продукти за хищни костенурки са:

  • наденица;
  • овче месо;
  • свинско месо;
  • тлъсто говеждо месо;
  • пастети;
  • хлебни изделия;
  • сирена;
  • млечни продукти.

Добър резултат за поддържане на здравето на костенурката се получава чрез използване на специални индустриални храни (гранулирани, насипни, под формата на капсули или таблетки), както и на люспи и пръчици с витамини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com