Кога се боядисват яйцата и се пекат козунаци за Великден

8371
Кога се боядисват яйцата и се пекат козунаци за Великден
Снимка: iStock/Guliver

Великден е съвсем скоро, така че много хора мислят как и кога да боядисат яйцата за празника, както и да пекат козунаци за празничната трапеза. Мнозина се заемат с това на Велики четвъртък. Този ден бележи началото на подготовката за Великден.

Кой ден трябва да изберете за боядисване на яйца и печене на козунаци

Лекар: Хората с това заболяване НЕ трябва да ядат яйца и козунаци на Великден

Яйцата и козунаците са неизменна част от трапезата на Великден. Но при наличието на определено заболяване, те трябва да се изключат от ...

Велики или Чисти четвъртък е предназначен за пране, чистене, гладене, сериозна подготовка за Великден. На този ден хората активно се готвят за големия празник. Ако обаче не успеят, Велика събота също е разрешено.

Има версия откъде идва традицията за оцветяване на храната. Според една от тях, след разпъването на Божия син, Мария Магдалена отишла при императора и му дала яйце с думите „Исус възкръсна!“.

Той бил езичник и не вярвал, че може да се случи чудо. Тогава императорът казал, че яйцето е по-вероятно да стане червено, отколкото Исус да възкръсне. Изведнъж яйцето почервеняло пред очите му. Така традицията започва да боядисва продукта в червено, както и в други цветове.

А козунакът от своя страна е символ на възкресението на сина Господен. През Великденската седмица той стои на най-видно място в църквите до иконата на Възкресение Господне.

Разпети петък не е подходящ за дейности в кухнята. В крайна сметка този ден е най-тъжният за вярващите през годината. Не можете да се забавлявате, да танцувате, да чистите, да гладите, да бродирате, да почиствате. В този ден дори не можете да готвите. Хората ядат приготвеното в деня преди Разпети петък. С други думи, четвъртъкът е деня за печене на козунаци, а също и за боядисване на яйца.

Защо се месят козунаци на Великден?

Можем ли да си представим великденската трапеза без вкусни, сладки и уханни козунаци? Те се приготвят по различни рецепти, с различни а...

Как да боядисаме яйца за Великден

Яйцата можете да боядисате с естествени домашни бои, а може и да си купите готови от магазина. Въпрос на вкус. За отлично естествено багрило се считат лучените люспи, както и чай от куркума и хибискус. Тези продукти произвеждат красиви цветове: кафяво, космическо синьо, а също и ярко жълто.

Така че, за да боядисате яйца с чай от хибискус, трябва предварително да сварите бели яйца. След това пакет чай се залива с гореща вода и тук веднага се слагат горещи, само варени яйца.

Дръжте поне два часа в този разтвор. Колкото повече, толкова по-богат се получава цветът, при това с различни нюанси - синьо, лилаво.

За да пожълтяват яйцата, сварете ги с добавка на куркума. По същия начин се боядисват яйца в люспи от лук, след което се оказват с кафяво-червен цвят, доста наситен. Отделно трябва да се подчертае, че е по-добре да вземете бели яйца за боядисване.

Как да разберем дали маята е прясна и ще бухне ли козунакът

След броени дни е един от най-чаканите и обичани празници, а именно Великден. Почти всяка домакиня започва да търси рецепти за направат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да пиете вода преди лягане?

Колко ядки е препоръчително да се ядат на ден?

10 трика за избягване на сънливостта след обяд

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com