Кои са най-големите кукерски фестивали в България?

22173
Кои са най-големите кукерски фестивали в България?
Снимка: Община Ивайловград

Разпространен и познат в България, привличащ туристи от близки и далечни дестинации, обичаят безспорно събужда редица въпроси и подтиква към размисъл. Кога точно са се зародили кукерите, какъв е произходът на обичая и какво се цели с него, както и кои са най-големите кукерски фестивали в България, които си струва да посетим, са само част от въпросите, които вълнуват интересуващите се от игрите на кукерите.

Произход на кукерските игри

Някои учени свързват кукерските игри с предхристиянския гръцко-тракийски култ към Дионис, докато други (като гръцкия археолог Ромеос) твърдо считат, че кукерите имат по-древен произход и кукерските маскаради и игри са били разпространени още в праисторическа Европа. Трети автори сочат, че обичаят е традиционен езически ритуал.

Значение на кукерските игри

Макар в различните краища на България и по света игрите на кукерите и маските да се различават, целта на кукерските игри е една и съща – обичаят има за цел да прогони злото и да донесе берекет, здраве и плодородие във всеки дом. По традиция те обикалят улиците и домовете и с игрите и танците си, със страшните си маски, тропане и шум от звънци, прогонват злите сили.

Най-големите кукерски фестивали в България

У нас традиционните кукерски игри могат да се наблюдават в различни краища на България, в редица села и градове се организират на местна почва като част от стара традиция, а в други са прераснали в големи фестивали със състезателна нотка. Сред най-големите кукерски фестивали са:

1.  Фестивалът в силистренско

Селото, в което се провежда всяка година около Благовещение кукерският обичай, наброява около 5000 души, но се препълва от хиляди хора, дошли от близо и далеч като участници или зрители на фестивала. Гости и участници в кукерските игри в Калипетрово са не само кукери от различни части на България, но и от Балканите и Европа. Събитието е организирано, има правила за протичането му. Фестивалът, познат и като Куковден, се организира от далечната 1986 година, като в наши дни събитието има конкурсен характер, което обяснява и огромния интерес към него от кукери от различни страни.

Кукер: Искаме да изгоним лошото и завистта

2.   Фестивалът в Перник

Друг фестивал, който се организира от далечната 1966 година, което го прави най-старият кукерски фестивал в България, е този в Перник. Познат е не само като един от най-големите кукерски фестивали в България, но и като международен фестивал на маскарадните игри. Наричан е „Сурва“ и участници в него са не само кукерите, но и сурвакарите. Традиционно във фестивалната надпревара се включват около 6 000 души, като освен участници от България се включват и кукери от 3 континента – Европа, Азия и Африка.

3.   Фестивалът в Разлог

Когато говорим за най-големите кукерски фестивали в България, не можем да пропуснем този в Разлог, който в сравнение с останалите, които обсъдихме, е млад фестивал – провежда се едва от 2008 година, но е резултат от стара традиция в кукерските игри и съумява да добие международна популярност. За фестивала в Разлог пристигат групи от различни части на България, както и от чужбина – Италия, Франция, Турция, Македония, Сърбия и други европейски страни. Продължителността на този фестивал обикновено е 2 дни. Два дни, изпълнени с маски, цвят, вълнение и танци. От 1995 г. Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове, с което нараства и популярността на този фестивал.

4.   Фестивалът във Варвара

Млад фестивал, който събира кукерите и техните игри от едва 3 години, но с голям потенциал, тъй като привлича участници от цялата страна. Кукерският фестивал се нарича „Дервиши-Варвара“ и има за цел съхраняване и предаване на идните поколения и на света на богатството на  българските традиции, свързани с кукерските игри.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com