Кукер: Искаме да изгоним лошото и завистта

42242
Снимки: БГНЕС

БГНЕС разказва как кукерската група от 30 души в пернишкото село Копаница почита "Сурва".

Организаторът Методи Методиев смята, че злият дух е един и няма име.

Започват сурвакарските игри в Пернишко

На 13 и 14 януари ще се проведат традиционните сурвакарски игри в Пернишко. Кметът на Перник Росица Янакиева ще се включи в пресъзда...

От близо 15 години насам Методи организира групата от кукери и сурвакари, а с помощта на дарения от общината и близки, те успяват да закупят материалите, с които сами изработват костюмите си, чиято неразделна част са огромните чанове.

Почитането на обичая "Сурва" ни е предаден от поколения още от нашите деди, а желанието да организирам групата е голямо и неописуемо. Има огромна тръпка, която е необяснима, разказа още Методи.

Кирил Методиев е вече на 18 години, а от 5 години е билюк башия, тоест водач на групата. Препасал сабя той предвожда групата, която обикаля от къща на къща и сурвака. "Всеки ни дава по нещо – кой каквото има, а сред най-интересните неща, които веднъж ни дадоха, е една кофа със зеле, която сготвихме и изядохме", разказа Кирил. Той обясни, че на Сурва се гонят злите духове. Искаме да изгоним лошото и завистта, а като черти трябва да променим начина си на мислене, каза още Кирил.

Двама младежи преоблечени като булка и младоженец разказаха пред, че заедно със Сурва изпълняват обичаите и за Банго Васил. На този ден се приготвя питка, пълнена с ориз и гъби, както и баница с късмети, споделиха "булката и младоженеца" и казаха, че както на обичая Сурва, те също ходят от къща на къща, за да сурвакат и да отдадат почит на по-големите от тях. Най-възрастният в кукерската група е на 50 години, а най-малкият на 4 годинки.

Борисов и Живков гонят злото заедно с кукери (снимки)

Над 1500 кукери от 12 групи изгониха злото от Благоевград предаде БГНЕС. Точно в 10.30 часа днес заместник-кметът Валери Смиленов обяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com