Кой трябва да плати сметката на първа среща?

2762
Кой трябва да плати сметката на първа среща?
Снимка: iStock

Въпреки че жените са направили големи крачки в постигането на равенство между половете в работната сила и във висшето образование през последните няколко десетилетия, проучване проведено през 2019 г.,  установи, че 63% от анкетираните мъже вярват, че мъжете трябва да бъдат тези, които трябва да платят на първата среща — до същото заключение са стигнали 46% от анкетираните жени.

Подобни тенденции са валидни дори след първата среща. В проучване от 2008 г. социолозите установиха, че въпреки мнозинството от мъжете (74%) и жените (83%), които казват, че и двамата са допринесли за разходите за срещи, след като са били заедно в продължение на шест месеца, 84% от мъжете и 58% от анкетираните жени съобщават, че мъжете все още плащат повече след шестмесечната връзка.

Преди имаше много ясен сценарий какво трябва да се случи на първата среща. И докато се движим към егалитаризъм и повече жени на работното място, които сами си изкарват доходите, някои от тези неща започнаха да се променято. В миналото е имало разбиране, че мъжете трябва да очакват да платят изцяло за първата среща. Въпреки това се е появила нова противоположна норма: от жените се очаква поне да предложат да платят, независимо дали като посегнат към портфейла си или като изразят желание да платят.

7 съвета за перфектна първа среща

За мнозина може да не е ясно какво трябва да се случи след това. Трябва ли мъжът да настоява да плати или трябва да приеме предложението? Хората имат склонност да се връщат към съществуващите норми за пола, като мъжете настояват да плащат сметката. И все пак това не важи за всички.

Проучването от 2008 г. също установи, че 44% от мъжете са казали, че биха спрели да се срещат с жена, която никога не предлага да плати каквито и да е разходи по време на среща. Някои мъже са склонни да възприемат жените, които не са допринесли за една връзка, като безплатни.

Но какво ще кажете за старата поговорка, че мъжете могат да очакват секс в замяна на това, че плащат за среща? В проучване от 2008 г. изследователите установиха, че това е невярно: По-малко от 20% от интервюираните мъже смятат, че жените трябва да участват в сексуална активност, ако мъжете плащат сметката на първата среща.

Независимо от това дали двойките избират да разделят нещата поравно или основават решението си на полови норми или доходи, важно е да сте открити за това какво можете и какво не можете да си позволите и за какво се чувствате комфортно някой друг да плаща, особено ако вие не искате да останете с изненадващи разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com