Край кой днешен български град се намира древното селище Севтополис?

12407
Край кой днешен български град се намира древното селище Севтополис?
Снимка: Община Казанлък

Следите от живота и бита на траките по българските земи са съхранени в останките от тракийските градове, намиращи се на територията на страната ни. Най-добре проученият древен тракийски град е Севтополис, който се намира… под вода. Градът е най-известният и любопитен археологически обект у нас, който е изцяло потопен. Открит е случайно през 1948 година по време на изкопните дейности, необходими за строежа на язовир Копринка, тогава носещ името Георги Димитров. Вероятно, споменавайки името на язовира, вече не се чудите край кой днешен български град се намира Севтополис – тракийската съкровищница на истории, която ни разказва за живота на траките. Градът е Казанлък, разположен в централната част на България, близо до Долината на тракийските царе и в Розовата долина, представящ силата, качествата и красотата на бодливото цвете с единствения по рода си Музей на розата.

Севтополис – потопената жива история

Севтополис е тракийски град, основан 323 години пр.Хр. от Севт III, чието име и получава като главен културен и икономически център на държавата му. В града била разположена и резиденцията му – дворецът на два етажа, отличаващ се с пребогата украса. Пазен от крепостна стена и две порти, градът имал две главни улици, които водели до площада и до светилището на Бог Дионис. Градът бил населяван не от простолюдието, а от аристокрацията, поради което и архитектурата била впечатляваща.

За втора поредна година - Фестивал Тракийски Мистерии, продукция на Академия Орфика

Градът е жива история, поради което се е коментирал проект, целящ язовирни стени, които да изкарат града над водата и да го превърнат в туристически обект, носещ значителни приходи, имайки предвид край кой днешен български град се намира древното селище Севтополис и че е близо до Казанлък, Долината на розите и самия язовир – обекти, които са посещавани и предпочитани от туристите и притежават значителен потенциал за развитие в това отношение. Този проект на арх. Жеко Тилев така и не се реализират вероятно, защото е бил прекалено скъп. Друг проект, свързан със създаване на възможност обектът да е достъпен за туристи, е на арх. Николай Йотов и е значително по-скромен като цена. Дали Севтополис някога ще се превърне в атрактивна туристическа дестинация предстои да видим. Като се вземе под внимание край кой днешен български град се намира Севтополис и че той се слави със завидно развит туризъм и популярни забележителности, както и с фестивал на розата, най-вероятно един нов туристически обект, какъвто може да бъде древния град, ще има отлична основа за бързо развитие и популяризиране.

Долината на розите и тракийските царе

Любопитни факти за Севтополис

Освен край кой днешен български град се намира потопеният Севтополис, около тракийския град се таят още редица тайни, загадки и любопитни факти.

1. Многоцветна мазилка, която наподобява мрамор, украсява обширната зала в двореца на Севт III.

2. Според археолозите Севтополис е построен върху руините на още по-древно селище.

3. Гробищата на града са изпълнени с гробници, в които са открити осанки от видни и богати тракийци, погребвани заедно с конете и покъщнината им. Разкрити са златни накити, съдове от скъпоценни метали, съкровища.

4. Севтополис е единственият изцяло археологически проучен древен град на траките у нас, като продължителността на проучването е 7 години.

5. Характерна особеност на къщите в града била глинобитна площадка върху пода в средата на главното помещение, която най-вероятно е служела за домашен олтар, свързан с определен култ.

6. Севтополис е имал водоснабдителна и канализационна мрежа от глинени тръби.

7. Сред най-ценните находки, открити от археолозите, е надпис от 37 реда върху мраморна плоча в двореца на Севт, от който надпис черпим богати и ценни исторически сведения. Надписът е и най-ранният епиграфски паметник, сочещ почитането на Дионис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Начини за отстраняване на драскотини от стъклото на ръчния часовник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com