Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куче-дегустатор на лов за лошо уиски в шотландски бъчви

19 май 2021, 15:34 часа

Едногодишен кокер шпаньол на име Роко е нает да надушва несъвършенствата на уиски в дъбови бъчви в шотландска дестилерия, съобщава АФП.

Всички проблеми, които открие сред бъчвите в дестилерията за уиски Grant в град Гирван, югозападна Шотландия, ще бъдат докладвани на директора на световната марка Крис Ууф.

„Дървото е естествен материал, а дестилирането на уискито е органичен процес, така че нашата работа за Grant's Whisky е да се уверим, че всичко е перфектно, докато уискито отлежава в дъбовите бъчви“, каза Ууф.

"Обонянието на куче като Роко е 40 пъти по-силно от човешкото и ние специално подбрахме и обучихме Роко да засича аромата на всичко, което не е съвсем правилно, докато уискито узрява."

Роко е бил обучаван за “ролята“ в продължение на шест месеца и служителите са му направили специална колиба в дестилерията.

Лидерът на екипа, който ще се грижи за Роко, Лиан Нобъл, каза: „Атмосферата се вдига навсякъде, където Роко работи, и хората не могат да не се забавляват в негово присъствие. Той е работещо куче, а не домашен любимец на работно място, така че имаме насоки да не бъде обезпокояван, когато си почива между смените, но повишаването настроението е факт."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес