Топ 10 на най-големите градове в Европа

56139
Топ 10 на най-големите градове в Европа
Снимка: iStock

Заключен между Черно и Средиземно море, Антлактическия и Северния ледовит океан, континентът Европа, наричан Стария континент, макар да е един от най-малките, е разделен на около 100 части, в които влизат самостоятелни и независими държави, територии с особен статут и полупризнати държави и над 800 града с различни по размер територии и различен брой население. Наред с градчетата, чието население е около 100-тина души, на Стария континент има градове с огромни територии, както и такива, чието население като брой смело може да съперничи на броя на населението на малка държава.

Когато говорим за най-големите градове в Европа, следва да уточним дали под голям град разбираме такъв, чиято площ превъзхожда тази на останалите градове, или визираме броя на населението. Това е важно уточнение, тъй като някои от най-големите по площ градове са по-назад в класацията по брой на населението им.

Валидно е и обратното – градове с многобройно население, оглавяващи класацията по този критерий, не могат да се похвалят с обширни територии. Така че ще ви представим отделно двете класации – на най-големите градове в Европа по територия и топ 10 на най-големите градове в Европа по брой на населението им – класация, която е възможно да изглежда различно във всеки един момент, тъй като населението на градовете се променя като брой ежеминутно спрямо раждаемост, смъртност, преселение, миграция и т.н.

Топ 10 на най-големите градове в Европа по брой на населението

Както вече казахме, населението на всеки град се мени ежесекундно. Така във всеки един определен момент класацията може да изглежда различно. Ето защо уточняваме, че настоящото подреждане на най-големите градове в Европа по брой на населението е към края на предходната 2022 година и началото на 2023 година. Преброяването на населението също се случва по различно време в различните държави, което е още една причина да посочим момент, към който е валидна настоящата статистика.

Кои са най-новите градове в България?

Според нея най-големият град в Европа по брой на населението си е Истанбул в Турция с население от 15,907,951 жители към 31 декември 2022 година. Следва го руският град Москва с население от 10,381,222 души към 2023 година. Тези две държави обаче не са част от Европейския съюз и не са изцяло разположени в Европа. Извън ЕС е и третият най-голям град в Европа - Лондон във Великобритания със 7,556,900 жители към 2023 година. Ако изключим от класацията тези 3 града, то най-големият град по брой на населението в ЕС ще бъде Берлин, Германия с 3,426,354 жители към 2023 година, като разликата между първия и втория е повече от осезаема и значителна, а между втория, третия и така до края – много по-малка. На следващо място е Мадрид, Испания – 3,255,944 жители. Следват:

  • Киев, Украйна: 2,797,553,
  • Рим, Италия: 2,318,895,
  • Париж, Франция: 2,138,551,
  • Букурещ, Румъния: 1,877,155,
  • Минск, Беларус, 1,742,124,
  • Будапеща, Унгария, 1,741,041
  • Хамбург, Германия: 1,739,117.

Забелязваме и любопитен факт – някои многолюдни градове в Русия не присъстват в тази класация, както и че Берлин в Германия е по-малко населен от Лондон във Великобритания, въпреки че Германия е втората по брой население страна в Европа, а Великобритания е доста по-назад. Тоест няма пряка зависимост между подреждането на най-големите градове в Европа и големината на държавата, в която те се намират.

Интересен момент е и че ако погледнем друго онлайн подреждане година по-рано, някои от присъстващите градове тук липсват в онази класация, а Виена намира място в топ 10 на най-големите градове в Европа. Както казахме, моментът на класиране е от ключово значение и той решава кои да са градовете, попадащи в топ 10. Единствено тези в челната тройка остават непроменени като подредба, но не и като брой жители в различните класации през последните години. Вероятно, когато говорим за територия, подреждането ще е константа… Или пък не съвсем?

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Най-големите градове в Европа по територия

Очаквахме, че тук класацията ще е една и съща. Очакванията ни не се оправдаха. Подреждането отново е различно и зависи  от това дали влизат крайни квартали, разположени далеч от града, реки, планини и други неурбанизирани територии. Така че и тук може да откриете различно подреждане. Ние ще ви предложим само едно, останалите може да ги откриете онлайн според това какво точно ви интересува.

Изненадата в тази класация е първото място – Рованиеми във Франция – най-големият град в Европа по площ – около 8000 km², който не виждаме сред първите 10 в другата класация – по броя на населението. В нашите топ 4 на най-големите градове в Европа по територия имаме предвид т.нар. „тотална територия“, а класацията изглежда така: Второто място е за Москва с 2376 квадратни мили, следвана от Париж – 1102 квадратни мили, Дюселдорф, Германия – 1036 кв. мили. Ако вземем под внимание територията само на градската среда, списъкът ще изглежда различно. Вероятно обаче не това е толкова важно, а развитието и стандартът на живот, икономиката и възможностите, които предоставя даден град. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Развалена вечеря: 6 основни грешки при готвене на пюре, които всеки допуска

Подлудява ви: Най-красивият цвят на очите, който харесват абсолютно всички хора

9 неща, които развалят здравето ви (има ги във всеки дом)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com