Къде се намира най-старият панелен блок в България (СНИМКА)

115067
Къде се намира най-старият панелен блок в България (СНИМКА)
Снимка: БГНЕС

След 1945 г. в България започва засилена индустриализация, при която големи групи от хора се преместват от селата в близките големи градове. Нарасналото население се нуждае от жилища, а традиционните 5-6 етажни монолитни сгради не се строят достатъчно бързо. Затова научните звена се замислят за ускорено строителство, което да използват.

Знаете ли имената на всички Пловдивски тепета?

Смята се, че панелното строителство идва от Съветския съюз, но това не е вярно. Първите сгради, изпълнени с предварително произведени панели, са в квартала-градина Форест Хилс Гардънс, построен през 1910 г. в предградие Куинс, Ню Йорк. Друг прочут панелен квартал има в Берлин.

Какво представляват панелите

Още: Строят ли все още панелни жилищни сгради у нас?

Строителните панели представляват оплетка от арматурно желязо, покрити с бетон. Съществуват различни по функции и вид панели - стенни, фасадни, подови. Произвеждат се в т.нар. домостроителни комбинати. До края на 80-те години на 20-ти век в България има над 30 домостроителни комбината. Извозват се до строежа с панеловоз. Повдига ги кран и се сглобяват чрез заваряване на издадените от панела стоманени елементи. 
Днес в страната има 707 000 панелни жилища, като 200 000 от тях са в София.

Често смятаме, че панелките са еднакви, което не е вярно. Блоковете се различават по серии - т.нар. номенклатури. Всички панелки в една номенклатура са еднакви, но не и номенклатурите помежду си. Понякога за различните градове се разработват отделни серии. Всяка нова номенклатура подобрява разпределението на площите в блока. 

Първите панелки

Първият панелен блок е построен през 1958 г. на ул. “Найчо Цанов” 66 в София. Представлява опитна 4-етажна сграда. Това е било голямо събитие за времето, а строежът е отразен в специализирани книги. Малко след това започва и експерименталното строителство на 3-4-етажни панелни сгради от Районната проектантска организация в Русе.

Още: Улесняват санирането на панелките

Серийното строителство започва през 1959 г. в столичния жк "Толстой" по разработки на Института за типизация и индустриализация на строителството.

Във Велико Търново най-старият блок се намира на ул. "Самуил". Последните панелки са от втората половина на 80-те години в квартал "Бузлуджа" и "Колю Фичето" за офицери от военното училище.

Във Варна първите панелни сгради са построени през 60-те години на 20-ти век в кварталите "Чайка" и "Левски". През следващото десетилетие масово се строят панелки в "Младост" и "Възраждане". Последните панелни блокове се строят през 80-те години в "Кайсиева градина" и около бившия завод "Електрон".

В Бургас първите панелни жилища са строени в края на 60-те и началото на 70-те години в кварталите "Лазур" и "Славейков".
В през 1973 г. Пловдив се построява цял квартал "Тракия" изцяло с панелно строителство. В онези години това е кварталът на младите семейства, който се изгражда на празното поле между Пловдив и Асеновград.

Още: Държавата поема изцяло санирането на панелките, икономията е до 55%

Панелните сгради по света

Днес в света панелната технология не е изоставена. Някои големи вериги супермаркети във Великобритания я използват за строеж на свои обекти. През 2015 г. в Ню Йорк компанията  МY Місrо NY издигна 55-апартаментни блокове, предназначени за отдаване под наем. Панелите им се произвеждат в корабостроителниците в Бруклин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

5 важни стъпки за излизане от токсична връзка без разбита психика

Половин чаша от това и подът ще остане чист 1 седмица

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com