Любимото Кафе: Вдига ли кръвното, или не?

13801
Любимото Кафе: Вдига ли кръвното, или не?
Снимка: iStock

От една от най-важните за международната търговия стоки се приготвя една от най-консумираните топли напитки в световен мащаб – кафето. Познато още в древността, почитано и забранявано, кафето не оставя никого безразличен по време на хилядолетната си история. Легенди се разказват за откриването на великолепните му ободряващи и здравословни качества, а първите писмени сведения за него са открити в арабски източници, датиращи около 1000 г. от новата ера.

Изследванията на влиянието на ароматната напитка върху здравето продължават, но вече са известни множеството му здравословни ползи, както и любимото кафе вдига ли кръвното налягане, или това е само мит, който е развенчан.

Ползи от консумацията на кафе

Освен очевидните ползи, които и сами сте усетили, консумирайки чаша гореща наслада рано сутрин – ободряване, повишаване на концентрацията, кафето всъщност доказано помага за профилактика на редица хронични и опасни заболявания. Чашата кафе сутрин допринася за:

Кое е най-вредното кафе в света?

  • подобряване на сърдечно-съдовото здраве и бъбречната функция,
  • редуциране на риска от развитие на диабет тип 2 чрез поддържане на нивата на кръвната захар нормални,
  • намаляване на риска от развитие на Паркинсон, Алцхаймер и деменция,
  • редуциране на риска от определени онкологични заболявания като рак на дебелото черво, като изследователите установяват, че пиещите кафе имат 26% по-нисък риск да страдат от колоректален рак на определен етап от живота си,
  • редуциране на риска от мозъчен удар – инсулт при жените според продължителни научни изследвания.

Наистина ли е толкова полезно, колкото е и приятно да прекараме сутринта с чаша ароматно събуждащо сетивата и ума ни кафе, както и да споделим следобеда с приятели на чаша вълшебство? Има ли противопоказания кафето, кой трябва да внимава с него и мит ли е, че води до риск от хипертония и повишава кръвното налягане? Вероятно сте чували съвет от приятели да изпиете чаша кафе, ако кръвното ви налягане е паднало и искате да възвърнете самочувствието си. Други пък твърдят, че кафето определено не им действа по този начин и не съумява да повиши кръвното им налягане. Къде свършват митовете и започва да говори науката е важно да разберете, ако обичате кафето.

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Рискове от консумацията на кафе

Ако прекалите с броя на чашите от любимото кафе, възможно е да усетите, че то е колкото полезно, толкова и коварно при неразумна и неумерена консумация. При надвишаване на дневната доза кофеин се проявяват редица неприятни симптоми като изнервеност, треперене на ръцете и тялото, избухливост, тревожност, трудности, свързани със съня – често пробуждане, безсъние, трудно заспиване, поради което консумацията на кафе изобщо не се препоръчва в късния следобед или вечерта. 

И макар кафето да е полезно за сърдечно-съдовото здраве, когато се консумира в умерени количества, прекаляването с него е сред водещите причини за ускорен пулс дори при здрави хора, които не страдат от сърдечни проблеми. Ускореният пулс често се свързва и с повишаване на показателите на апарата за кръвно налягане, така че е редно да се запитаме любимото кафе вдига ли кръвното, или това е мит, в който вярваме?

Любимото кафе вдига ли кръвното налягане?

Според изследванията и медицинските източници кофеинът може да причини кратко, но драматично повишаване на кръвното налягане, дори при тези, които не страдат от хипертония, като причините за този скок все още не са известни на учените, но се коментират няколко, сред които за най-вероятна се счита тази, която сочи кофеинът като средство, котето кара надбъбречните жлези да отделят повече адреналин, който пък води до повишаване на кръвното налягане.

Това обаче не важи за всички. Организмът на всеки човек реагира различно на кофеина и е възможно да не се наблюдава подобен скок. Скок не се наблюдава и при онези, които консумират кафе всеки ден в продължение на много години. Те развиват толерантност към кофеина, в резултат на това кофеинът няма дългосрочен ефект върху кръвното им налягане и не се наблюдава повишаване на показателите на апарата при консумация.

Специалистите препоръчват да проследите лично на вас как влияе кофеинът, като измервате кръвното си налягане преди и след консумация на кафе, както и ако вече сте диагностицирани с хипертония и страдате от високо кръвно налягане да избягвайте прием на кофеин, тоест кафето, непосредствено преди дейности, които естествено повишават кръвното като упражнения, вдигане на тежести или тежък физически труд. 

Ако се колебаете дали кафето е подходящо за вас, в какви количества, или не е, най-добре се консултирайте с вашия лекар.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com