Мъжете като биологичен вид няма да изчезнат

5562
Мъжете като биологичен вид няма да изчезнат

Мъжете Homo sapiens няма да изчезнат през следващите 100 000 години като биологичен вид, въпреки прогнозите на световната наука. До този извод са стигнали учени от американския Институт за медико-биологични изследвания в щата Масачузетс, съобщиха ИТАР-ТАСС и Би Би Си.

Заключението за неминуемото изчезване на мъжете е било направено в началото на миналото десетилетие от редица специалисти, изследвали уникалната Y-хромозома. Тя присъства само в мъжкия организъм и отговаря за раждането на момчетата. Оказало се, че при появата на Homo sapiens Y-хромозомата е имала 1400 гена. При сегашните мъже обаче тя има едва 45 гена.

Мъжете със загар са по-секси от мускулестите

Жените предпочитат пред мускулестите мъже тези, които имат приятен златист загар на кожата, пише сайтът Бритиш бизнес файндър, позовав...

Според извършени през 2003 г. изчисления на специалисти, мъжете ще просъществуват като биологичен вид от 100 хиляди до 5 милиона години в зависимост от бързината на по-нататъшното изчезване на гените във въпросната хромозома. Причината за това явление, според специалистите, се крие в уязвимостта към промени във външната среда.

Американски учени опровергаха тези изводи. След като са изследвали динамиката на биологичното развитие на човека и маймуната, те стигнали до извода, че намаляването на гените в състава на Y-хромозомата не влияе на нейните функции и устойчивост. Нещо повече, научният колектив на Института за медико-биологични изследвани е направил извода, че историко-биологичният процес на разложение на Y-хромозомата вече е спрял. "Тя няма да изчезне, феноменът загуба на гени е спрял - заяви за Би Би Си ръководителят на изследването проф. Дженифър Хюз. - Тези гени, които се намират в нея сега, така и ще си останат в структурата на хромозомата." БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com