Най-голямото животно в природата

46141
Най-голямото животно в природата
Снимка: NOAA Fisheries

Синият кит представлява морски бозайник, най-големият от всички китове. Той е най-едрото животно в днешно време, а също така вероятно най-тежкото от всички животни, съществували някога на планетата. Неговата дължина стига до 33 метра, а теглото му може да надмине 150 тона.

Сините китове са типични китообразни, съответно, както всички китове, се хранят с най-миниатюрните морски обитатели - планктона. Държат се предимно като единаци, по-рядко на неголеми групи - но даже в групите предпочитат да плуват поотделно. Въпросът колко живее синият кит не е напълно изяснен, но при всички случаи доста – според различни сведения между 80 и 90 години, а най-възрастният известен екземпляр бил на 110 години.

От началото на ХХ век сините китове започват да намаляват с бързи темпове заради неконтролиран лов. Китоловците били привлечени от огромните размери на това животно - от един син кит се получават много повече продукти - мазнини и месо, в сравнение с всяко друго китоподобно. До 1960-те години синият кит бил почти унищожен и все още е на ръба на изчезването – в 1963 г. имало приблизително само 5000 индивида.

Дори днес, въпреки взетите мерки за опазването им, сините китове са рядкост - общият им брой е около 10 000 екземпляра, което е крайно малко за целия Световен океан. Необходими са нови защитни мерки, за да се запази стабилното количество на популацията им. Главната заплаха за китовете е човешката активност, която нарушава обичайния им начин на живот и замърсява моретата. Бавният процес на размножаване на сините китове е също значителна пречка за растежа на популацията.

Най-големият регистриран екземпляр на син кит е самка, убита от китоловците в 1926 г. до Южните Шетландски острови. Нейната дължина била 33.58 метра. Теглото не било измерено, но очевидно, значително надвишавало 150 тона. Както при всички китове, така и при сините женските са по-едри от мъжките.

Гигантският размер на китовете се свързва с неравномерното разпределение на планктона в океана. Големият обем на тялото им позволява, от една страна, да усвояват много храна, когато е налице – както и да оцеляват дълго време, ако липсва. Мазнините, натрупани при интензивно хранене, позволяват на кита да остане без храна в продължение на почти няколко месеца.

В преобладаващото мнозинство от случаите самките на сините китове раждат по едно бебе - дълго от 6 до 9 метра и тежко между 2 и 3 тона.

Поради гигантските им размери естествените врагове на сините китове са малко. Ала въпреки това, младите, а понякога дори възрастните индивиди, е възможно да станат жертва на косатки, които нападат на глутници и могат да ги разкъсат и изядат. Например през 1979 г. е описано нападение на глутница от 30 косатки върху млад син кит - хищниците откъсвали парчета кожа от главата, гърба и страните му. В 1990 г. в залива Сейнт Лорънс са описани два сини кита, които имали белези във формата на успоредни ивици, оставени вероятно от зъбите на косатки. През 1925 г. в Антарктида е наблюдавана глутница от 5 косатки, които убили възрастен син кит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между резене и копър?

Подходящи ли са за диета доматите?

Ето как приготвят пържените картофки в ресторантите и те винаги са перфектни

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно