Не изхвъряйте бананите с петна по кората!

2509
Не изхвъряйте бананите с петна по кората!
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Зелени, жълти, кафяви или на петна: всички банани са различни един от друг. С увеличаване на степента на зрялост се променят нивата на фруктозата, усвояемостта и органолептичните свойства и според вкуса и нуждите ни можем да изберем най-добрите банани. Важното е да ги знаете: ето ръководство, което ще ви разкрие всички тайни на бананите според степента на зрялост.

Богати на калий, фосфор и витамини, бананите са сред най-консумираните храни в света: плодовете на растението банан, принадлежащо към семейство Musaceae, помагат на имунната система и са полезни за спиране на глада и възстановяване на енергията след физическа активност. Не всички банани са еднакви: цветът на кората на бананите всъщност произтича от различни нива на зрялост, а те от своя страна определят различни свойства, степени на сладост и различни ползи. Следователно според нашите нужди можем да избираме между повече или по-малко узрели банани.

Направете си сами: Маска за лице с банан

Кой се нуждае от Ботокс, когато имаме банани? Точно така – можете да използвате банана като изцяло натурална, домашна маска за ли...

Различни цветове, различни предимства

Първото нещо, което трябва да знаете е, че с увеличаване на степента на зрялост бананите ще бъдат по-сладки: всъщност при узряването ензимите, присъстващи в плодовете, се трансформират първо в нишесте и след това в прости захари (захароза, глюкоза и фруктоза). Когато узреят, бананите стават по-смилаеми, но количеството на минералите и витамините намалява; в случай на диабет, следователно, за предпочитане е по-малко зрял банан, тези, които искат да се заредят с хранителни вещества, ще ги консумират жълти, в пълна зрялост, докато тези, които предпочитат по-лесно смилаеми плодове, трябва да изберат кафяви, добре узрели банани.

Зелените банани имат нисък гликемичен индекс и помагат за контролиране на кръвната захар, но са по-малко смилаеми от по-зрелите банани. Поради това са подходящи за тези, които страдат от диабет. Зелените банани помагат за укрепване на сърдечно-съдовата система благодарение на огромното наличие на калий, способен да регулира сърдечния ритъм.

Смилаеми и богати на антиоксидантни свойства, жълтите банани са достигнали правилното ниво на зрялост. Плътността и приятно сладкият вкус осигуряват добро ниво на фибри и витамини. Добра концентрация на пектин, вещество, което помага на кожата ни да остане еластична. След като узреят, бананите също стават много по-смилаеми.

Този лесен бананов десерт ще очарова всеки ваш гост, въпреки че става готов толкова бързо

Продукти: 2 банана; 1 яйце; 140 г черен шоколад; 120 мл нутела; тесто Знаете ли, че цял живот ядем бананите по неправилния начин ...

Случвало ли ви се е да изхвърлите банани, защото имат петна по кората? Ако сте го направили, знайте, че това е грешка, която, сигурни сме, отсега нататък няма да повторите. Жълтите банани, когато имат тъмни петна, произвеждат специално вещество, наречено TNF, антиоксидант, способен да се бори със свободните радикали и клетъчното стареене. Смилаеми и по-сладки от зелените и дори от жълтите, „оцветените“ банани помагат при лошо храносмилане или киселини. В сравнение с жълтите банани, те имат по-голямо въздействие върху имунната система.

Не се заблуждавайте от цвета, често грозните храни в кухнята също са богати на вкус и безброй полезни свойства. Страхотни за костите, кафявите банани подпомагат храносмилането и съдържат нива на хормона на стреса. Освен това кафявите банани са най-сладките и меки, както и най-лесните за смилане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com