Провери дали наистина познаваш значението на думата „емпат“!

9730
Провери дали наистина познаваш значението на думата „емпат“!
Снимка: iStock/Guliver

Емпатията е психологическата способност да усетите какво чувства друг човек, като се поставите в неговото положение. На български отдавна е известна думата „съпричастност“ - което означава същото. Но, за да сме спокойни, че сърфираме върху гребена на модната вълна: какво пък, нека бъде емпатия.

Емпатията е тясно свързана с алтруизма – тоест, с любовта и загрижеността към другите, и желание да им помогнеш. Тя помага още и за по-доброто вникване в поведението на другите при дадени обстоятелства и начина, по който другите хора вземат решения. В случай, че се поставите на мястото на другия и усетите, макар само във въображението си, болката, понесена от него, това вече е проява на съпричастие или емпатия.

Произлизайки от гръцкия термин empatheia - „страст“, ​​емпатията подразбира ефективна комуникация с другия човек и представлява един от фундаментите на психологическата идентификация и разбиране на други индивиди.

От Риби до Скорпион: Най-големите емпати сред зодиите

Какво е „емпат“?

Да бъдеш съпричастен или „емпат“, означава да се идентифицираш с друг човек или със ситуацията, която той преживява. Това е да знаете как да изслушвате другите и да полагате усилия да разбирате техните проблеми, трудности и емоции. Контактът с другия човек създава удоволствие, радост, удовлетворение и съвместимост. В такъв контекст емпатията е противоположна на антипатията. За да бъдем съпричастни, е необходимо да можем да преодолеем бариерите на предразсъдъците, егоизма или страха от нещо, което е непознато.

Емпатията може да се проявява във всякакви видове човешки взаимоотношения: в семейството, в приятелства, на работното място и дори с непознати. В личните отношения емпатията може да играе главна роля за разбирането на трудностите, стоящи пред хората, с които живеете, като помага за ограничаване и избягване на конфликти. Това също може да се случи и в работната среда - тъй като емпатията може да помогне да разберете трудностите, които стоят пред ваш колега. Най-трудно възниква емпатия между непознати хора – понеже тя се дефинира и определя с усещане за разбиране. А, така или иначе, не е лесно да разбереш човек, когото не познаваш. Но много важно е, че емпатията е чувство, което може да упражнява, за да се практикува по-ефективно. Един начин за упражняване на емпатия е да следите внимателно нуждите на другите хора. За психологията емпатията е способността на човека да разбере и почувства през какво преминава или е преминал друг човек. Има три вида емпатия.

Как влияе стресът на мъжката и женската емпатия

1. Емоционална емпатия: способни сме да почувстваме и споделим това, което другият чувства, просто поставяйки се на негово място.

2. Когнитивна емпатия: характеризира се с по-добро общуване, разбиране на мислите и чувствата на другия и причината за тези мисли и чувства.

3. Състрадателна емпатия: това е типът емпатия, който надхвърля обикновеното усещане или разбиране и кара съпричастния човек да помага ефективно на другия.

Разлика между емпатия и симпатия. Симпатията обикновено е интелектуална реакция, докато емпатията е емоционален синтез. Докато симпатията демонстрира желание да бъдете в присъствието на друг човек и да му угодите, емпатията поражда желание да разберете и опознаете другия.

Симпатията, например, обикновено обединява хората чрез афинитети, тоест това, което им е общо. Емпатията, от друга страна, обикновено не се случва непременно посредством афинитет, защото тя възниква чрез процес на детайлно разбиране на положението на другия човек – с когото може и да нямате нищо общо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com