Симеон Сакскобургготски: Нямах страхове в политиката

29974
Симеон Сакскобургготски: Нямах страхове в политиката
Снимка: БГНЕС

Написах автобиографията си, защото исках децата ми да знаят как баща им се е опитвал да направи нещо в живота си. Това каза Негово Величество Цар Симеон II по повод представянето на автобиографията си „Една необикновена съдба“ в Атина, съобщиха от пресофиса на Симеон II.

За времето, в което е бил министър-председател на България той каза: „Беше много труден период. Всяка страна има своите политически предразсъдъци и аз не бях съден само за грешките си, но получавах и лични нападки. Иновациите не се приемат лесно в живота и вземането на решения понякога е трудно. Хората обикновено имат високи очаквания, но нещата не винаги се случват толкова безболезнено и лесно. Въпреки трудностите, държа на положителната страна и предпочитам да виждам чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. Ето, например по въпроса за Европейския съюз и колко важно беше да станем член. Имаше хора, които вярваха в това и ни помогнаха много“. По думите му в политиката всичко може да се случи, но особени страхове не е имал. „За живота си никога не съм се страхувал. По-скоро от някое яйце или някой домат, това се случва на политиците. Но за щастие никога не ми се е налагало да се сблъсквам с такова неодобрение“, заяви той. „Когато реших да се кандидатирам за министър-председател, много хора ми казваха да помисля отново, тъй като това беше извън кралския протокол. Ако бях цар на власт, нещата щяха да бъдат различни. Но като цар в изгнание, ако можех да помогна по някакъв начин, ставайки премиер в страната ми, ми се стори много логично и нормално. Въпреки това имах подкрепата на кралските семейства, които разбира се смятаха, че това, което правя, е необичайно. Подобен на моя случай, досега има само два такива, е случаят с Нородом Сианук, крал и премиер на Камбоджа“, посочи Симеон II.

Цар Симеон използвал таен псевдоним във фирмите, в които работил

„Не съм използвал името Цар Симеон в нито една от фирмите, служител на които съм бил или с които съм работил. Използвах предимно ...

„Завърнах се в България окончателно през 2000 г. и оттогава живея там. Колкото повече минават годините, толкова повече чувствам, че съм си у дома. Чувствам, че се завърнах към корените си. Това, че бях в изгнание не ми оставя горчилка, все пак научих толкова много. Ако бях останал в София като цар, нямаше да науча и половината от това, което научих като изгнаник. Нямаше да имам такъв отворен хоризонт, за да възприемам много повече проблемите“, добави той.

„Моята съпруга е до мен цели 57 години и се е справяла с всички обстоятелства. Беше много трудно за семейството ми, тъй като медиите твърдяха, че със завръщането си ще се опитам да възстановя монархията и уредя децата ми на ключови позиции, разбира се всичко това беше несправедливо. Затова, вместо да оставя семейството ми, да бъде до мен и да ме подкрепя, аз ги призовах да стоят далеч от България, за да не се създават проблеми. Единственият, когото не критикуваха, беше единият от синовете ми, лекар. Това беше едно от най-тежките преживявания в живота ми. Трябваше да бъда сам в тези толкова трудни години“, допълни Цар Симеон II.

„Имам 11 внуци. Бихме могли да бъдем и футболен отбор. Някои от внуците ми живеят в Испания, други във Великобритания и един в Мароко. Повечето учат и аз съм много горд с тях. Рядко ги виждам, тъй като са много заети, много сериозни и надеждни деца. Всички те имат кариери, както и моите снахи. Всички работят, имат си техния живот, никога не биха го изоставили. Идват в България от време на време, или през лятото, или през зимата за ски, тъй като в страната ни има отлични писти“, посочи той.

За нещата, които би променил в живота си, ако можеше, Цар Симеон II каза: „Може би щях да изживея целия си живот по съвсем различен начин, ако бях учил теология и бях по-близо да църквата, нещо което много исках, но не осъществих“.

Какво ще се случи с имотите на Сакскобурготски, той изрази готовност за "диалог"

В интервю за унгарското списание „MÚLT-KOR” Н.В. Симеон Сокскобургготски заявява, че при възникване на спорни обстоя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com