Социалната изолация и самотата са свързани с повишен риск от смъртност

858
Социалната изолация и самотата са свързани с повишен риск от смъртност
Снимка: Marfa Bogdanovskaya / Pixabay

През последните години социалната изолация и самотата се превърнаха в сериозен проблем за здравето, като все повече доказателства сочат, че те могат да имат дълбоко въздействие върху нашето благосъстояние. Все повече изследвания вече показват, че социалната изолация и самотата не само вредят на психичното здраве, но и са свързани с повишен риск от смъртност по всички причини.

Многобройни проучвания показват силна връзка между социалната изолация, самотата и неблагоприятните последици за здравето. Изследователите са установили, че хората, които нямат социални връзки или се чувстват самотни, са изложени на по-висок риск от развитие на широк спектър от физически и психически заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, хипертония, депресия и когнитивен упадък.

Едно проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, установява, че социалната изолация значително увеличава риска от преждевременна смърт, сравним с този от тютюнопушене или затлъстяване. Проучването проследява над 3000 души за продължителен период от време и разкрива, че при тези с по-малко социални контакти вероятността от ранна смъртност е по-голяма. Освен това е доказано, че самотата засилва негативното въздействие на други рискови фактори, като заседнал начин на живот и неправилно хранене, което допълнително влошава здравословното състояние.

9 навика, които ви обричат на самота

Механизмите, които са в основата на връзката между социалната изолация, самотата и смъртността, са сложни и многостранни. Социалните връзки осигуряват емоционална подкрепа, насърчават здравословното поведение и смекчават последиците от стреса. Липсата на социално взаимодействие и чувството за самота, от друга страна, допринасят за хроничен стрес, възпаления и нарушена имунна функция, което може да увеличи податливостта към различни заболявания и усложнения на здравето.

Влиянието на социалната изолация и самотата върху риска от смъртност е особено силно изразено сред възрастните хора. С напредването на възрастта социалните мрежи могат да се свият поради фактори като пенсиониране, загуба на приятели и роднини или физически ограничения. Възникналите в резултат на това изолация и самота могат да окажат сериозно въздействие върху цялостното им здраве и благополучие. Признавайки важността на социалните връзки за възрастните хора, много интервенции и обществени програми сега са насочени към намаляване на социалната изолация и насърчаване на социалната ангажираност при това население.

Кои са трите възрасти, когато се чувстваме най-самотни

Решаването на проблема със социалната изолация и самотата изисква многостранен подход, включващ отделни хора, общности и политици. Насърчаването и улесняването на социалните взаимодействия, подпомагането на взаимоотношенията и насърчаването на ангажираността на общността са жизненоважни стъпки за намаляване на вредните последици от социалната изолация и самотата. Освен това здравните специалисти трябва да имат предвид потенциалните последици за здравето от социалната изолация и самотата и да включат скрининг и интервенции в рутинните грижи.

Социалната изолация и самотата не само оказват силно въздействие върху психичното ни здраве, но и са свързани с повишен риск от смъртност поради всички причини. Осъзнаването на важността на социалните връзки и предприемането на проактивни стъпки за справяне със социалната изолация и самотата може значително да подобри здравните резултати и цялостното благосъстояние. Като насърчаваме значимите връзки и създаваме подкрепящи общности, можем заедно да се борим с рисковете за здравето, породени от социалната изолация и самотата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com