Соята - вредна или полезна

1978
Соята - вредна или полезна
Снимка: Александр Пономарев / Pixabay

Какво е полезно в соята и дали тя може да се консумира за дълъг период от време? Предлагаме ви да научите за някои ползи и има ли вреда в продукта соя:

Ползи от соята

Алергия към соя - как да разберете?

Соята се счита за една от най-здравословните храни. И колкото по-популярна става тя, толкова повече чуваме за алергията към нея. Соята ...

Първо, продуктът съдържа много различни минерални елементи, необходими за нормалното функциониране и правилното протичане на всички процеси в човешкото тяло. Това са например калций, калий, натрий, магнезий, желязо и фосфор. В соевия хляб има седем пъти повече от тях, отколкото в пшеничния хляб.

На второ място, благодарение на витамините B, E и D, соята може да предотврати стареенето, а благодарение на ненаситените мастни киселини може да служи като бариера за растежа на ракови клетки.

Несъмнената полза от соята е, че когато е консумирана, човекът няма да е предразположен към алергии, няма да получи остеопороза, затлъстяване, исхемия. Голямото количество захари в състава на продукта (стахиоза, рафиноза) се използва като източник на хранителни вещества от бифидобактериите. Колкото повече бифидобактерии в организма, толкова по-малък е рискът от рак, дисбактериоза, толкова по-малко вредни бактерии в организма, което означава по-голяма продължителност на живот.

Съдържащите се в соята холин и лецитин участват във възстановяване мозъчните клетки от нервната тъкан. Именно те са отговорни за функции като планиране, учене, мислене, памет, концентрация, двигателна активност и др.

6-те храни, които могат да съсипят щитовидната жлеза

Полезно е да знаме, че храната, която приемаме, не влияе единствено на теглото ни. Различните храни повлияват по различен начин върху с...

Полезните свойства на соята обаче не се ограничават до тук. От това растение се приготвя соево месо, ползите за организма от него са малки. То не съдържа холестерол, хормони, адреналин. По-лесно се усвоява. Може безопасно да се използва от хора с наднормено тегло без риск от натрупване на излишни килограми.

Полезните свойства имат и така нареченото соево мляко. Тази сладка напитка не съдържа лактоза. Тя може да причини алергии или диатеза при децата. Препоръчва се при язва и гастрит, тъй като от такова мляко и се отделя стомашен сок в по-малко количество, отколкото от кравето мляко.

Вреда от соята

Научните изследвания доказват, че соята не е толкова безопасна за здравето. Този продукт може също да причини известна вреда. Прекомерната му употреба, често служи като тласък за появата на недостатъчност на щитовидната жлеза, забавяне растежа при деца, хормонални смущения. Последното е особено опасно за бъдещите майки.

Соята изглажда бръчките

Соята е поредното чудо на природата, което има много полезни функции, но според последните изследвания тя съдържа вещество, което према...

Наред с това, вредата от соята има способността да провокира ринит, астма, диария, екзема, колит, дерматит, уртикария и други заболявания и да уврежда нормалното функциониране на бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com