Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спасовден 2024 – какво се прави на този ден?

10 юни 2024, 15:11 часа

Всяка година точно 40 дни след Възкресение Христово отбелязваме Възнесение Христово – голям църковен и народен празник, известен и като Спасовден. Спасовден 2024 година се отбелязва традиционно 40 дни след най-светлия християнски празник – Великден и в ден четвъртък така, както е от началото на 5 век.

Празникът е свързан с Възнесението на Христос на Елеонския хълм до Ерусалим, който изкачва, придружен от майка си и учениците си, на които се явявал през 40-те дни от своето Възкресение до своето Възнесение, за да им разказва за Божието царство и разяснява за Светото писание според свидетелствата в Евангелията. Българският народ е дал название с дълбок религиозен и богословски смисъл на този празник, на който с възнесението си Иисус завършил делото на спасението – Спасовден, Денят на Спасителя.

Спасовден традиционно се отбелязвал с различни църковни ритуали, народни обреди и обичаи, част от които са съхранени и днес, а други са отдавна забравени. Сред интересните обичаи от близкото минало са молебенът за дъжд, така ценен за културите през летните месеци от годината, и осигуряващ насъщния на отрудените селяни, както и нощуването на ливада, на която расте росен в нощта срещу Спасовден с цел зачеване на бездетните невести, които прекарвали нощта на ливадата с чужд мъж  и изпълнявали ритуали за зачеване.

Какво задължително се прави на Спасовден? Всеки трябва да знае това!

На ливадите, обрасли с росен, за изцеление нощували и тежко болни хора от близо и далеч, като до главата им се слагала купа с вода и по това дали в нея на сутринта имало паднали цветчета, или не се гадаело ще оздравее ли болният или семейството да се готви за най-лошото.

Днес тези обичаи са позабравени и обикновено научаваме за тях от спомените на възрастните хора или от книгите – няколко народни приказки, събрани в сборника „Фолклорен еротикон“ от Флорентина Бадаланова, разказват за магията на зачеването на ливадите, осеяни с росен, и за еротичния привкус на празника. След като тези обичаи са останали в миналото, как отбелязваме Спасовден 2024 година?

Спасовден 2024 – как ще се празнува?

Освен църковните ритуали, характерни за големия християнски празник, Спасовден се отбелязва с пищни трапези, все пак е личен празник – имен ден – за носещите имената Спас, Стас, Спасимира и производните на тях.

Неразделна част от празника там, където традициите за народни веселия са съхранени през годините – най-често в селцата – е прочутото Спасовско хоро, изпълнявано без инструментален съпровод, но огласено от медените гласове на момите и песните им.

На Спасовден християните вярват, че починалите им близки, „разпуснати“ на Велики четвъртък, се прибират в Отвъдното. На този ден жените трябва да отидат на гробищата, за да раздадат хляб и варено жито, като тръгвайки към това място на вечен покой,  трябва да оставят вратите и прозорците на дома отворени, за да „тръгнат“ заедно с тях и душите на мъртвите към своя обратен път към Отвъдното.

На Спасовден 2024 по стара традиция в софийско и в Северна Добруджа ще се отслужи отново, както всяка година, панихида за загиналите във войните. Традицията се спазва най-вече в селата, в които има войнишко гробище.

Спасовден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Спасовден 2024 е и професионален празник за хлебарите и сладкарите. Цялата седмица преди светлия християнски празник е посветена на хляба. Характерни за Спасовден са питите с различни шарки, които не са строго определени и зависят от фантазията и желанието на домакинята. Наричат се шарени пити именно защото върху им домакинята прави шарки. Традиционната трапеза за празника включва освен обредната погача, питка и баница със сирене, печена кокошка, намазана с масло и натрита с черен пипер, супа от пиле, свежи салати и сезонни плодове, всичко щедро полято с червено вино за спасението на човечеството.

На Спасовден 2024 празнуват освен хлебарите още шофьори, строители, хотелиери и цветари, за които денят също е професионален празник.

У нас Спасовден е само църковен и народен празник, докато в някои страни по света – най-вече в такива, които изповядват католицизма, денят е и официален празник, почивен ден. Като църковен празник Спасовден се отбелязва с молитви към Спасителя, за да ни направи чрез своя Дух съобщници на своя живот и да съграждаме на земята мир, благополучие и радост.

Честит празник на всички именници и на онези, които отбелязват своя професионален празник!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес