Създадоха метод за раждане на деца с материал от трима родители

13131
Създадоха метод за раждане на деца с материал от трима родители

Революционен метод за раждане на деца с генетичен материал от трима родители е разработен от британски учени, съобщи ИТАР-ТАСС. Целта е да се избегнат тежките неизлечими наследствени болести. Това бе оповестено от британския държавен министър за университетите и науката Дейвид Уилътс.

По думите му, направено е важно откритие, което цели да бъде спасен човешки живот. В станалото публично достояние изявление на учени от университета в Нюкасъл се казва, че методът се състои в отнемане на здрава ДНК от яйцеклетка на майката и вкарването й в донорска яйцеклетка след или преди оплождането й. След това тази яйцеклетка "без дефекти" се имплантира у майката.

Теоретично погледнато, бебето, появило се на бял свят в резултат на новия метод, притежава генетичен материал от майката, бащата и донора.

Според британски юристи, прилагането на метода обаче може да предизвика истинска буря от недоволство поради етични съображения, защото става въпрос за раждане на "деца хибриди" и за всички произтичащи от това "рискове за следващите поколения". БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com