Тайните на замразената риба - за какво да внимаваме

4258
Тайните на замразената риба - за какво да внимаваме
Снимка: БГНЕС

Рибата и морските дарове са едни от най-ценните хранителни продукти. Според статистиката консумацията на морски дарове намалява всяка година и това до голяма степен се дължи не само на нарастващите цени, но и на качеството на замразените рибни продукти, което плаши потенциалните купувачи.

Висококачествени замразени морски дарове и риба, които запазват полезните свойства на пресен продукт, не могат да бъдат произведени без глазиране. Бързо замразяване с глазиране се практикува по целия свят.

Глазурата изпълнява две основни функции - предотвратява окисляването на продуктите поради взаимодействие с кислорода и изсъхването му (изпаряване на влагата от тъканите). Интензивността на окисляване и свиване варира в зависимост от съдържанието на мазнини в рибата. Така рибата със средно или високо съдържание на мазнини неохотно се отказва от естествената влага от тъканите си, но в същото време бързо се окислява във въздуха, а основният враг на малките риби е свиването, загубата на влага се случва много бързо. По този начин глазурата действа като опаковъчен материал.

Задължително прочетете това, ако често купувате риба от магазина

Водозадържащите добавки придават на рибата привлекателен външен вид. Тези гелообразни вещества се изпомпват в рибните филета, за да помогнат на продукта да „запази формата си“. Полифосфатите се използват най-често като добавки за задържане на влага в риболовната промишленост, които фигурират в регистъра на одобрените хранителни добавки под номер Е 452. Проблемът е, че недобросъвестни производители въвеждат в продуктите си такова количество полифосфати, че след размразяване на закупения труп или филе, лъвският дял от суровините се превръща във вода.

Производителите са длъжни да посочват количеството глазура и наличието на добавки за задържане на влага в състава на продукта. Тогава самият потребител ще може да избере какво да купи.

За какво да внимаваме?

Трябва да знаете, че рибата с изтекъл срок на годност или дълго съхранявана има характерна органолептика: риба с външни повреди, загубена форма, с вдлъбнатини, матова кожа, чужда миризма, напомняща на гранясало масло, мътни хлътнали очи, жълтеникаво-кафяв оттенък на хрилете, след размразяване консистенцията не е сочна и не еластична.

От гледна точка на удобство и безопасност рибните филета са по-добри от целите риби с кожа и кости, но само ако производителят спазва всички санитарни норми и разпоредби. Що се отнася до качеството и хранителната стойност, всички хранителни вещества в рибните филета се запазват по същия начин, както в цялата риба.

Когато избирате в магазин, трябва да обърнете внимание на региона, в който са произведени продуктите. Ако заводът се намира далеч от зоните за риболов, това означава, че рибата е била внесена замразена, след това размразена, филетирана и отново замразена. Това няма най-добър ефект върху вкуса и хранителната стойност на такъв продукт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com