Температурите в Арктика са най-високите за последните 115 000 години

3235
Температурите в Арктика са най-високите за последните 115 000 години
Снимка: Pixabay

Температурите в Арктика са най-високите през последните 115 000 години, се казва в нов доклад, публикуван в Nature Communications. Докладът е озаглавен „Топящите се арктически ледове в Канада, разкриват пейзажи, които са били непрекъснато покрити с лед повече от 40,000 години".

„Сега започват да се виждат райони, които са на 120 000 години", отбелязва основният автор на изследването Саймън Пендълтън от Института за арктически и алпийски изследвания към Университета в Колорадо. Експертите са изучавали географски аномалии и древен лед на канадската Бафинова земя, най-вече ледените шапки на високите плата и дълбоките фиорди.

Ледът в Арктика е рекордно малко

Ледовете в Северния ледовит океан достигнаха тази зима най-малката си площ от 38 години насам, което е знак за ускоряване на затоплянет...

Ледените шапки, за разлика от ледниците, не се движат, а материята, върху която те са се образували се запазва, докато шапката е на мястото си. Тъй като глобалното затопляне, дължащо се на промените в климата, нарушава равновесието на ледените шапки - заедно с всичко останало на планетата - Арктика се затопля два пъти по-бързо от всички други места, пише в обширното изследване.

С увеличаването на топенето през лятото в арктическите райони, големи количества древни мъхове и лишеи се показват под бързо намаляващия лед. Когато изследователите събират проби и провеждат радиовъглеродно датиране, те откриват, че мъховете са на около 40 000 години – още от времето на ледниковия период в северното полукълбо. След това Пендълтън и екипът му сравняват своите открития с множество източници, включително данни от леда от намиращата се наблизо Гренландия, и установяват, че регионът е бил заледен за период, много по-дълъг от 40 000 години, което ги кара да забележат, че сега летните температури в Арктика са по-високи, отколкото през всеки друг период през последните 115 000-120 000 години.

По-нататъшното топене на ледената шапка ще разкрие още по-древни земи, казват изследователите. Дори и без използването на радиовъглеродно датиране, екосистемата на Бафинова земя и околностите й бързо се измества и промените стават все по-видими.

"Трябва да го видим, да ходим по ледената шапка, за да да разберем, че живеем във време, в което се показват места, които не са виждали слънчева светлина 120 000 години", заяви Пендълтън.

Безпрецедентна жега в Арктика

В Арктика тази есен температурите са рекордно високи, а отстъплението на ледниковата покривка е безпрецедентно, предаде Франс прес. Ста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com