Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези симптоми издават дефицит на цинк

25 декември 2021, 15:05 часа

Цинкът е жизненоважно хранително вещество, което укрепва имунната система, насърчава заздравяването на рани и подпомага правилния растеж и развитие на тялото. Въпреки че неговият дефицит не е широко разпространен, някои хора са изложени на по-висок риск от развитието му, включително бременни жени, вегетарианци и хора със стомашно-чревни заболявания. 

Това са 10 от най-честите признаци и симптоми на дефицит на важния минерал, пише електронното издание centerforfamilymedicine.com.

1. Чести простудни заболявания

Дефицитът на цинк се свързва с понижена функция на имунната система.

Ако боледувате често от настинки или инфекции, това може да е признак за недостиг на цинк в организма ви. Освен това експерти от клиника Майо, доказват, че приемът на цинк в рамките на 24 часа от началото на симптомите на настинка, може да съкрати продължителността на инфекцията.

2. Замъглено зрение

Замъгленото зрение може да се дължи на недостиг на цинк. В ретината на очите има висока концентрация на този минерал и неговият дефицит води до влошаване на зрението. В по-тежки случаи недостигът му може да причини промени в ретината.

3. Необяснима загуба на тегло

Тъй като дефицитът на цинк може да доведе до промени в апетита, необяснимата загуба на тегло може да бъде един от симптомите на неговия недостиг. Това може да доведе и до промени в настроението, раздразнителност или депресия.

4. Ранно оплешивяване 

Необяснимият косопад е често срещан симптом на дефицит на цинк. Въпреки това, прекомерният прием на този минерал може да бъде също толкова опасен за косата, колкото и неговият недостиг. Препоръчително е да се фокусирате върху набавянето му от хранителни източници, преди да започнете прием на добавки.

5. Рани, които не заздравяват за период от 2-3 седмици

Цинкът се грижи за здравето на кожата и съсирването на кръвта. Рани, които не заздравяват за 2-3 седмици, може да издават недостиг на този минерал. Всъщност добавките с него често се предписват за лечение за упорити рани. Цинкът също така се използва за лечение на акне и е едно от най-широко разпространените средства за третиране на кожни проблеми.

6. Честа диария

Дефицитът на цинк увеличава податливостта към диария. Изследвания на недохранени деца в Индия, Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия показват, че добавките с цинк могат да съкратят хода на инфекциите, които причиняват диария.

7. Необяснима промяна в обонянието и вкуса

Един от ензимите, необходими за формирането на вкуса и обонянието ни, зависи от цинка. Съответно неговият дефицит води до промени в тези възприятия.

8. Забавяне на растежа при децата

На бременните жени често се предписва добавка с цинк, тъй като този минерал подпомага правилния растеж и развитие. При децата недостигът му води до изоставане в растежа и развитието.

9. Проблеми с паметта

Изследване на учени от Университета в Торонто доказва, че цинкът има ключова роля в регулирането на комуникацията между невроните. Липсата му може да доведе до "мозъчна мъгла" ( замъглено мислене) и проблеми с паметта. Тъй като цинкът е изключително важен за когнитивната функция, приемът му във вид на добавка води до подобряване на симптомите при синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието.

1о. Спад в нивата на кръвната захар

Изследване, публикувано в universityhealthnews.com, доказва връзка между цинка и превенцията на диабеа. 

Този минерал осигурява контрол върху нивата на кръвната захар по естествен начин и подпомага производството на инсулин. Дефицитът на цинк може да доведе до спад в инсулина, независимо от теглото и здравословното състояние на човек. 

Какво да направим при ниски нива на цинк?

Можем да си набавим цинк от различни хранителни източници, включително от червени меса, домашни птици и стриди. Вегетарианците е добре да включат в диетата си повече печен боб, кашу, грах, бадеми или обогатени с цинк зърнени храни. 

Ако имате съмнения, че нивата ви на цинк са ниски, консултирайте се с лекар, който ще ви назначи съответните изследвания и лечение.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да отмени предписаното от него лечение!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес