Трикове за лечение на най-често срещаните болести по стайните растения

3556
Трикове за лечение на най-често срещаните болести по стайните растения
Снимка: iStock

За съжаление, колкото и добри градинари да бъдем, понякога стайните растения биват поразени от някаква болест и загиват или едва ги спасяваме. За да не преживявате този шок за всеки цветар, има някои трикове за лечение на най-често срещаните болести по растенията. Вижте кои са.

Ако забележите кафяви петна по листата, които след време се покриват със сиви налепи, налице може да бъде сиво гниене. За да предпазите и спасите растението си, най-напред махнете засегнатите листа. След това третирайте растението с фунгициди – направете разтвор от Топсин М в съотношение 1 г : 1 л вода. За да предпазите цветето от това заболяване, най-добре не го излагайте на висока влажност и плътна сянка. Хубаво е редовно да проветрявате помещението, в което се намира.

Пожълтяването на листата при растенията се дължи на излишък или недостиг на влага. Не трябва да преполивате цветята, но и не е хубаво да ги оставяте без вода дълго време. Най-добре поливайте, щом почвата е напълно суха, но пак се съобразете с вида растение и неговите специфични изисквания за поливането.

Много е неприятно, когато забележите и опадане на листата. Причините за това могат да бъдат различни. Ако листата са станали по-тънки, вероятно падат заради липса на достатъчно светлина. Ако са твърде сухи и сбръчкани, температурата в стаята е твърде висока. Ако забележите, че листата са гнили и падат, твърде обилно овлажняване на почвата. Ако краищата на листата са покафенели, в стаята има твърде ниска влажност.

Преполиване или твърде много влага в почвата може да доведе до гниене на листата. Първо ще станат твърде бледи, после ще изгният. Пресушете почвата и поливайте растението умерено, без да прекалявате.

Ако забележите брашнеста мана по листата, незабавно отделете засегнатите листа. Не ги късайте, най-добре ги изрежете с ножица. Обработете растението с фунгициди. Ниската температура в стаята е възможна причина за това, така че я увеличете и намалете влажността. Редовното проветряване на помещението е задължително и за вас, и за цветята ви.

Ако се стигне до фаталния край на цяло растение, то причините може да са различни. Най-често срещани са нематоди, които може да познаете по подутините в корена и твърде влажна почва от преполиване.

Бъдете внимателни и се запознайте с изискванията, които всяко от растенията ви има към средата на живот. Осигурете ги, за да се радвате на здрави и красиви цветя. Това са само някои препоръки относно най-честите болести по растенията. За да не се стига до такива, полагайте адекватни грижи за вашите растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com