Закуската, която е пагубна за имунитета

9671
Закуската, която е пагубна за имунитета
Снимка: iStock/Guliver

Когато става дума за укрепване на имунната система, трябва да се вземат предвид много фактори наведнъж – достатъчно сън, намаляване на хроничния стрес, поддържане на определено ниво на физическа активност и балансирано хранене. И в случая закуската не е за подценяване.

Д-р Д'Анджело споделя, че много хора с първото си хранене за деня всъщност консумират храни, които са "най-лошият вариант за закуска" по отношение на имунитета. Експертът счита за такива храните от бяло рафинирано брашно - бисквити, кексове, палачинки, кифлички, вафли и др.

Какво си причиняваме, когато не закусваме?

Сутрин всеки гледа да поспи поне още 5 минути и времето за закуска отлита. Докато стигнем в офиса и се ориентираме в ежедневния си граф...

„За да започнете деня си с ползи за имунитета, трябва да избягвате храни, които съдържат добавени захари и са с ниско съдържание на протеини и фибри. Те са най-лошият вариант за първо хранене за деня“, подчертава специалистът.

Продуктите, направени от бяло брашно, са практически лишени от протеини и фибри. В допълнение, към тях често се добавят висококалорични и сладки допълнителни съставки като кондензирано мляко, сметана или конфитюр.

В резултат на това панкреасът и черният му дроб натоварват с преработката на допълнителното количество захар и мазнини  – всичко това потиска имунната система.

„Храните с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати повишават нивата на кръвната глюкоза. Това може да увеличи възпалението и да доведе до отслабена имунна система поради претоварване на тялото и липса на хранителни вещества, от които то се нуждае, за да функционира“, казва д-р Д'Анджело.

5 храни, които доказано повишават ИМУНИТЕТА

През зимните месеци най-осезаемо трябва да се замисляме за храните, които консумираме и поднасяме на трапезата си. Важно е в менюто ни ...

Лекарят подчертава, че трябва да се консумират достатъчно протеини и фибри за закуска, пише електронното издание medikforum.ru.

Ако не можете да се откажете от палачинките или гевреците, лекарят препоръчва при приготвянето им да използвате протеин на прах, готови фибри, яйчен белтък, пресни зеленчуци, горски и неподсладени плодове. Но това не е трябва да е ежедневната ви закуска. Заложете на по-здравословни опции.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и специалист по здравословно хранене!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com