Защо жените правят безконтролни и непланирани покупки онлайн

302
Защо жените правят безконтролни и непланирани покупки онлайн
Снимка: iStock

Когато отворите приложението на любимия си магазин, а след това всичко е като в мъгла и банковата ви карта е на минус? Анна Моренец, директор "Маркетинг, медии и електронна търговия", ни разказа защо правим непланирани покупки и как да започнем да се контролираме.

Днес около една трета от населението ни пазарува онлайн всеки ден. Разглеждането на картите на пазарите е нов вид развлечение: хората скролват продуктовия фийд в търсене на вдъхновение, четат отзиви с любопитство и пълнят кошницата си. Причината за това е електронната търговия, която се превърна от канал за продажби в дейност за прекарване на свободното време, основана на взаимодействие и ангажираност на потребителите чрез различни интерактивни средства.

Един от водещите продукти при онлайн пазаруването е козметиката. Интересът към козметиката обаче не е фиксиран само върху пазаруването, а се е превърнал в нещо повече: хората масово следят различни блогове за красота и гледат разопакования на продукти.

И така, какво кара хората да се откажат от ходенето до магазина и да харчат пари онлайн? И защо понякога е толкова трудно да се спре?

Отговорът е много прост: процесът на покупка носи удоволствие и е приятна дейност за свободното време. Когато скъпите и качествени източници на допамин (пътуване, посещение на кино, спорт) станат недостъпни, хората започват да търсят нещо, което могат да получат тук и сега, например поръчват си поредното червило или балсам за коса. Купуването на козметика се превръща в лесен начин да се погрижите за себе си и да покажете любовта си към себе си, а онлайн форматът прави процеса много по-лесен. Не е необходимо да излизате от къщи - всичко, което трябва да направите, е да вдигнете телефона си.

Как да се защитим при онлайн пазаруване с карта?

В капана на съдържанието

Когато купуваме онлайн, попадаме в капана на съдържанието и ставаме зависими от него. Снимки, видеоклипове, ревюта, атрактивни продуктови карти - акаунтите на марките и пазарите са пълни с красиви изображения.

Онлайн магазините придобиват облика на социални мрежи, в които хората отиват, за да общуват, да имат нови и интересни преживявания, а не само да правят рутинни покупки.

Онлайн магазините и социалните мрежи си приличат: можете да „харесате“ любимия си продукт, да споделите откритията си с приятели, да напишете коментар за всеки продукт, да гледате предавания на живо и истории. Това се нарича социална електронна търговия, която предполага продажби, които разчитат на взаимодействието с потребителите и се осъществяват в социалните мрежи или други платформи, където хората могат да общуват и да си взаимодействат по някакъв начин. В този случай движещата сила на рекламата не са самите блогъри, а клиентите, които споделят мнението си за използването на даден продукт.

Този начин на продажба се използва успешно от много компании. Всичко това позволява на онлайн магазините да бъдат интересни и най-важното - „живи“. Хората правят покупки не само за да задоволят потребностите си - пазаруването се превръща в получаване на положителни емоции, които толкова липсват извън екрана.

Импулсивно пазаруване

Ярките банери, интересните картички и високите оценки на продуктите привличат вниманието и прекъсват възприятието за реалност, като провокират импулсивни покупки.

Моментното „искам“ няколко пъти месечно се превръща в прилична кръгла сума в края на месеца. В този случай острото желание да купите нещо незабавно и непланирано може да възникне заради някой маркетингов трик: цвета или дори миризмата на продукта, който ви харесва.

7 причини да пазарувате онлайн – какви са предимствата?

Да купувам или да не купувам

Онлайн магазините и пазарите организират истинска борба за вниманието и парите на клиентите. И да се противопоставите на тяхното влияние е почти невъзможна задача. Така че струва ли си да се лишавате от такова удоволствие като онлайн пазаруването?

На първо място, разчитайте на бюджета си. Ако можете да си позволите чести непланирани харчове, знаейки, че портфейлът ви няма да пострада от това, тогава пазаруването се превръща в нищо повече от приятно занимание.

Този начин на продажба се използва успешно от много компании. Всичко това позволява на онлайн магазините да бъдат интересни и най-важното - „живи“. Хората правят покупки не само за да задоволят потребностите си - пазаруването се превръща в получаване на положителни емоции, които толкова липсват извън екрана.

Съвети за ограничаване

Първо, наблюдавайте емоциите си в моментите, когато ръката ви посяга към банковата карта. Запитайте се: защо искам да купя това сега? Ако причината е обикновена тъга, тогава, разбира се, покупката трябва да се отложи.

Второ, задайте лимит на разходите в приложението на банката. Това ще ви помогне да не превишавате определена сума, която можете да похарчите.

Трето, преди да отворите онлайн магазин, направете списък с това, което трябва да купите, и стриктно се придържайте към него. Отначало ще ви е трудно да разграничите истинската нужда от покупка от моментното желание да си купите нещо, но с времето най-накрая ще можете да излекувате „диагнозата шопохолик“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Как да запазим кожата си млада през летните месеци?

Защо лятото е доста подходящ сезон за отслабване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com