Как да се защитим при онлайн пазаруване с карта?

4134
Как да се защитим при онлайн пазаруване с карта?
Снимка: iStock

Експерти изчисляват, че броят на онлайн-покупките напоследък се е увеличил десетки, ако не и стотици пъти. Увеличението на броя на купувачите обаче не остава незабелязано от измамниците - техният брой също се увеличи в интернет. Как да направите покупките си възможно най-безопасни и да се предпазите от загуба на пари?

Нет-скиминг

Само преди няколко години престъпниците използваха така нареченото скимиране или скиминг - инсталираха специални четящи устройства на банкоматите и ги използваха, за да крадат картови данни. Днес обаче, с развитието на технологиите и разрастването на онлайн-пазаруването, скимирането постепенно се премести в интернет. То работи с помощта на злонамерен код, който мошениците вграждат в сървърите на онлайн-магазини, където се съхраняват данните на картодържателите.

Вярно, че е много удобно да запазвате данните на картата си в уебсайта на платформата за търговия, за да не ги въвеждате отново всеки път. Но именно по тази причина измамниците разполагат с цялата ваша информация - номер на карта, срок на валидност, CVV код. Някои купувачи пренебрегват такава услуга като потвърждение на плащане чрез SMS - а при липсата му тегленето на пари от вашата сметка е от лесно по-лесно.

Защо не е добра идея винаги да се плаща с банкова карта ?

Микротраншове

Също може да стане изтичане на данни, когато се извършват микротранзакции. Например, отивате на почивка. Когато резервирате хотел в уебсайт, е много удобно да се предлагат условия за плащане на място при пристигане. Обаче, хотелът ви моли да попълните данните за картата ви, за да ги провери - име и фамилия, дата на изтичане на картата и нейния номер. След което получавате съобщение, в което хотелът ви моли да потвърдите микротранзакция - малък транш в размер на едно евро, което се връща при плащането в хотела. Това е скиминг чрез микротранш, по време на който данните могат да бъдат откраднати - ако отново нямате активирана услугата SMS- известяване.

Как да се предпазите от машинациите на хитри измамници? Най-достъпният начин е да имате карта изключително и само за такива покупки - и всеки път да прехвърляте към нея само сумата, която планирате да похарчите. Е, най-радикалното е изобщо да не плащате в интернет с банкова карта, а само в брой след доставка.

„Проваляш секретна операция!"

Сферата на кибер-измамите се усъвършенства с всеки изминал ден: престъпниците вече използват специален софтуер, който им позволява да скрият истинския номер на обаждащия се. Събеседникът ще види фалшив номер, който нападателят е въвел преди това в програмата – например, официалния номер на коул-центъра на банката.

Дебитна карта neon на tbi bank вече позволява пазаруване с до 110-дневно безлихвено финансиране от банката

Схемата за измама е проста. Мошеникът предупреждава клиента за подозрителна дейност, която службата за сигурност на банката е регистрирала по неговите сметки, след което моли лицето да съобщи ПИН-код или парола. При това трябва да стане бързо, тъй като блокирането било траело само няколко минути.

Какво да сторите? В никакъв случай не бързайте. Банката спира съмнителни транзакции за минимум 48 часа, а не за няколко минути, както ви казва измамникът. Спрете разговора, сами се обадете на банката и изяснете цялата информация!

Престъпниците също са усвоили технологията за подмяна на телефонните номера на различни правоохранителни органи: полиция, прокуратура. Ако човек откаже да предостави на „банковия служител" информацията си, ще се обади фалшив „служител на реда", който заявява: "Направете, както ви се казва! Провеждаме специална операция и, ако не успее, срещу вас ще бъде образувано наказателно дело!" Обърканият събеседник проверява телефонния номер на обаждащия се и вижда: да, има го в сайта на органа на реда. И след като се успокои, или превежда парите, или разкрива данните на картата.

В такъв случай е важно да знаете: истинските служители на реда никога няма да се обадят с такова предложение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com