7 причини да пазарувате онлайн – какви са предимствата?

3176
7 причини да пазарувате онлайн – какви са предимствата?
Снимка: iStock

Развитието на технологиите, дигитализирането на услугите и търговията доведоха до подем на онлайн продажбите. Силен тласък на процеса даде и Ковид-19, мерките, наложени за ограничаването му, и изискването за социална дистанция. Голяма част от търговците имат своите онлайн магазини, като дигиталната търговия вече не е запазена само за търговци на продукти за бита, дрехи, обзавеждане, аксесоари. 

Все повече хранителни магазини и заведения също предлагат доставка на продукти до дома, закупени от техните онлайн магазини и сайтове. И докато част от потребителите продължават да се колебаят дали да пазаруват онлайн, притеснявайки се от невъзможността да докоснат, изпробват продукта, преди да го изберат, то други предпочитат този начин на пазаруване, осъзнавайки безспорните му предимства и тяхното натежаване над недостатъците.

Кои са основните причини да пазарувате онлайн?

1.       Възможност за по-изгодни покупки

Често се случва стоките да бъдат по-изгодни онлайн. И това не включва само по-ниска цена, а много други допълнителни екстри – натрупване на точки за лоялност, когато пазарувате от даден търговец, които могат да се ползват за отстъпка от цената при следваща покупка, промоции и намаления, които може лесно да следите и да се възползвате от тях, ако се абонирате за бюлетина на търговеца, талони за намаление и други.

2. Пестене на време и средства

Трудно бихте могли да обиколите 20-30-50 магазина, за да сравните условията и цените на един и същи или сходни продукти. Онлайн това става за минутки и с няколко клика. Така може да намерите търсения продукт на промоция или на по-изгодна цена.

3. Безопасност

Не, не става дума само за вирусни инфекции. Вероятността да ви оберат, докато сте заети с пазаруването и не внимавате, е голяма. В условията на дома ви този фактор отпада.

4. Възможност за отказ от стоката

Когато закупите рокля от физически магазин, приберете се вкъщи и откриете, че тя не съответства на цвета на обувките ви, няма какво да направите. Онлайн пазаруването решава този проблем. Може да върнете всеки продукт в 14-дневен срок от датата на доставката му и да си получите парите обратно. Това ви дава достатъчно време да огледате многократно артикула, да прецените подходящ ли е за другите стоки, с които ще се носи или използва, и да решите ще го задържите ли.

Рекламацията след онлайн пазаруване: Внимавайте да не се опарите

Когато пазарувате онлайн, трябва да внимавате да не стъпите на тънък лед. Защото щом видите и пробвате стоката, по която сте си изгубил...

5. Възможност за сравняване на продукти, които закупувате, с тези, които имате

Ако търсите шалте за спалня, много по-лесно и успешно ще го отриете, ако сте в стаята, за която ви е нужно. Така по-ясно ще може да си представите как би се вписало в интериора. Нещо повече – когато продуктът бъде доставен от куриер, ще може да го отворите и изпробвате, за да сте сигурни, че то е с цвета на килима например. В реалните магазини това е невъзможно. Нито подобно сравняване на цветове в интериора, нито връщане на продукт, ако не се окаже точният нюанс.

6. Много по-голям избор

Ако живеете в малък град, където изборът на стоки и броят на търговските обекти не е голям, това важи с особена сила. Пазарувайки онлайн, вие имате достъп до артикули от всяка точка на света и може да се сдобиете със стоки, липсващи в града или държавата ви.

7. Възможност за замяна

Онлайн продажби - един начин да изкараме допълнително пари

Много хора в България се опитват да изкарат допълнително средства. Един от начините това да се случи е да продаваме различни неща онлай...

Ако пазарувате за член на семейството си или за подарък, онлайн магазините ви дават възможност за замяна в случай, че това не е подходящият продукт и е нужен друго номер, цвят и т.н. Тази опция рядко ще откриете във физическите магазини на брандовете.

Какво не следва да ви спира?

-          Факторът доставка. В повечето случаи, когато купувате над определена сума, тя е безплатна. Изгодни доставки на символични цени предлагат пък друга част от търговците.

-          Факторът невъзможност да се пипне и пробва продуктът. Почти всички онлайн магазини предоставят възможност за преглед и тест на продукта при доставка със спедиторска фирма, преди да бъде заплатен.

-          Факторът измами. Ако закупувате продукти от известни сайтове, ако поръчвате с преглед преди плащане, то вероятността да станете жертва на измама е почти нулева. Следва да внимавате само с фирми, които не са познати на пазара, както и когато заплащате поръчаните артикули предварително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com