Защо търтеят няма баща – научете повече за произхода му

2564
Защо търтеят няма баща – научете повече за произхода му
Снимка: iStock

Всички сме чували израза „Мързелив като търтей“ и вероятно многократно сте използвали съществителното като обида към някого, който не е особено полезен за другите и обществото. Това съвсем не е случайно. Търтеят в пчелното семейство консумира мед, без да се труди, като при това живее до 90 дни, докато работливите пчелички, произвеждащи сладкия и ценен за здравето еликсир, живеят само 1/3 от дните, отредени на търтея.

Така че на търтеите се гледа като на вредители в кошерите, изяждащи меда и осезаемо намаляващи продукцията особен ако броят им е значителен. 1000 готованковци по време на своя около 3-месечен живот съумяват да изконсумират 4 кг. мед и 500 гр. пчелен прашец, с което осезаемо вредят на пчеларя и пчелното семейство, намалявайки добива от кошера.

Без пчелите няма бъдеще: Защо пчелите са от съществено значение за живота ни (ВИДЕО)

Естествено, мъжките са и необходими, но 100 са достатъчни за кошер, че дори и по-малко, за да не се усещат щетите от мързела и лакомията им. Макар да са вредни, когато са многобройни, те са изключително интересни с поведението си и с някои факти, които ни карат да погледнем на търтея по различен начин.

Как търтеят си живурка така необезпокоявано, защо пчелите ги отглеждат, как са полезни за кошера и защо търтеят няма баща са само част от любопитните истории, които ще ви е интересно да научите, за да опознаете тези мързеливец и да разберете опасенията на производителите на мед от големия брой търтеи в кошерите им.

Любопитни факти за търтеите

  • За да се намали броят на търтеите в кошера, за да не влияят на количеството продукция, пчеларите използват хитри трикове и научни знания – оставят на пчелина само млади майки, които не са навършили 2 години, тъй като те по-рядко снасят търтееви яйца, намаляват броя на търтеевите килийки и т.н.
  • Търтеите обаче, противно на онова, което вероятно смятате, не трябва да се унищожават до крак, тъй като играят важна роля за  йерархична система в кошера, за терморегулацията на пилото, както и стимулират пчелите работнички да събират по-усилено мед, хитри, нали – самите те мързелуват, но карат другите да работят усилено.
  • Търтеите са и пазителите на кошера – разположени в края на цялото пчелно пило, именно те се жертват и понася рисковете от измръзване, нападение и други, спасявайки пчелите.
  • Търтеите играят и оплождаща роля. Защо търтеят няма баща тогава, щом има търтеи с оплождаща роля?

Създайте добри условия за пчелите през ЕСЕНТА в домашната градина

Защо търтеят няма баща?

Защо се шири твърдението, че търтеите нямат родители от мъжки пол, защо търтеят няма баща, щом именно търтеите оплождат майките и играят ролята на родителя от мъжки пол? Дали отговорът тук е по-философски – търтеят, оплодил майката, често умира след това, което ще рече, че новоизлюпените търтеи реално имат само майка, бащата е умрял и те реално никога няма да го видят, тъй като не присъства в кошера в момента на излюпването им?

Всъщност не, не е философски. Оказва се, че търтеите се излюпват от… неоплодени яйца. Тоест пчелите имат баща и това е търтеят, докато търтеите нямат такъв, но пък имат майка и дядо. Интересно, нали? Така че, когато обясняваме защо търтеят няма баща, отговорът не е философски и не е свързан с родителството, а именно с факта, че произхожда от неоплодено яйце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com