Защо ЗАВИЖДАМЕ на благополучието на другите?

3033
Защо ЗАВИЖДАМЕ на благополучието на другите?
Снимка: iStock

Има много повече хора, които познават това чувство, отколкото тези, които го признават. Неприязън към успехите на други хора, досада, когато се сравняваме с другите не в наша полза... Какво да правим с това?

Защо завиждаме на благополучието на другите?

Вярно ли е, че успехът на другите ни кара да страдаме? В една от „малките трагедии“ на Пушкин трудолюбивият Салиери изпитва непоносими мъки при мисълта за небрежния гений на Моцарт... 36-годишната Надежда не страда толкова много, но признава, че благополучието на някой друг я дразни: „Аз винаги са завиждали на другите. Защо това, което ни липсва, ни прави толкова ревниви?

Това е отражение на нашето общество, в което„ обичам това, което обичаш “и„ искам това, което имаш. Ние сме заети със завист в ущърб на истинските си желания.

7 неща, които не бива да правите на работа

Има някои дребни на вид грешки и действия, които правим, без да осъзнаваме, че те подриват репутацията ни на работното място. Ще ви пре...

Чувствам се незначителен

Сравнявайки се с приятели, чието семейство изглежда силно, или с блогър, който изброява мечтаната си къща в мрежите, завистливите хора се чувстват незначителни. Жаждата, която другите събуждат в нас, е признак на афективна липса. Завистниците се интересуват от другите, за да станат като тях и да спечелят внимание.

Но тези, които играят ролята на идеала, също преживяват загуби и неуспехи, които трябва да скрият. Онези, които парадират с постиженията си, също страдат от комплекса за малоценност, срещу който се борят, предизвиквайки завист в другите. Това е токсична система, която лишава от сила както на завистливия, така и завиждащия.

КАКВО ДА ПРАВЯ?

Обърнете внимание на себе си

Игрите на разума, които токсичните хора играят с вас

Как да разберете дали в живота ви присъстват токсични хора? Нека ви опиша три от най-известните тактики за тези вредни личности и след ...

Онези отлични качества, които забелязваме у другите – талант, красота, късмет – също ги има и в нас. Но когато сме твърде заети да мислим за това, което смятаме, че другите имат, ние пропускаме собствените си достойнства. Направете списък с това, което е красиво у вас. Това е добър енергиен тласък, който ще ви позволи да не "стоите" в състояние на завист.

Излезте от потока

Безполезно е да се опитвате да изградите увереност, като гледате снимки и реклами на курорти, посещавани от други, или цветя, отглеждани в градината на някой друг. Въпреки че искаме да се включим в общността, понякога е по-добре да се откажем от телефона си, за да не ни хванат изненадани и да не попаднем в болезнените ни места.

Следвай примера

Гледайте на успешния човек не като на съперник, който взема нещо от вас, а като на някой, който посочва пътя, по който можете да вървите и вие - ако наистина искате, разбира се. Този възглед също ще ви помогне да отделите собствените си желания от другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com