Знаете ли как се образува мъглата и как да шофираме безопасно в нея?

3988
Знаете ли как се образува мъглата и как да шофираме безопасно в нея?
Снимка: unplash

Предстои поредица от почивни дни около Коледа и Нова година, което предполага натоварен трафик и повишен риск от пътни инциденти. Риск, породен от заледяванията, снеговалежите, мократа пътна настилка и несъобразената с метеорологичните условия скорост, консумацията на алкохол, недоспиването, както и отвличането на вниманието на шофьора, обзет от предпразнични вълнения.

Затруднения в движението по време на есенно-зимния сезон пораждат и мъглите, които са характерни именно за студените и дъждовни месеци през годината – късната есен и зимата. Как се образува мъглата и как да шофирате безопасно въпреки нея са знания, които са ценни и могат да спасят вашия и чуждия живот.

Как се образува мъглата?

Мъглата прилича видимо на облак, намаляващ осезаемо видимостта дори под 50 метра при много гъсти мъгли. По дефиниция тя представлява кондензирала водна пара във вид на микроскопични капки, а при отрицателни температури – и във вид на ледени кристали, намиращи се в приземния въздушен слой. Според това как се образува мъглата мъглите биват два основни вида или групи:

1.       Фронтални, които се образуват на границата между две въздушни маси.

2.       Вътрешномасови, които се образуват в резултат на охлаждане или изпарение и на свои ред се делят на радиационни, адвективни и смесени мъгли, при които отговорът на въпроса как се образува мъглата е различен.

Никога не правете това в мъглата, ако искате да останете здрави

  • Радиационни мъгли, чието име не е свързано с опасност от радиация. Образуването им не се дължи на радиоактивно замърсяване, а на застиване на въздушните маси над студена подстилаща повърхност. Изключително характерни са за зимните месеци, като предизвикват редица затруднения, но добрата новина е, че бързо се разсейват с изгряването на слънцето.
  • Адвективни мъгли, чието образуване е свързано с нахлуване на топъл въздух върху студена повърхнина или обратното. Виждаме ги през зимните месеци в студеното време над сушата, през летните над морето.
  • Образуването на смесените мъгли съчетава причините за образуване на радиационните и адвективните мъгли.
  • Специфичен вид мъгли са градските, които всъщност представляват замърсяване в резултат на производството, автомобилните газове, отоплението и човешката дейност  и са вредни за здравето. Известни са като смог.

Опасност от мъглите

Макар някои мъгли да изглеждат безопасни, всички те пораждат рискове – за мореплаването, ако са над големите водни басейни, за безопасността на пътя, тъй като ограничават видимостта, като при гъсти мъгли е възможно тя да е и под 50 метра, за човешкото здраве, ако мъглата е смог, влияещ особено неблагоприятно на страдащите от дихателни заболявания.

Най-важните правила за шофиране в мъгла

Как да шофирате безопасно в мъгла?

Мъглата и особено гъстата такава, която силно ограничава видимостта, увеличава риска от инциденти на пътя. Необходимо е да се предприемат мерки за минимизиране на риска от такива.

  • Водачите следва да се уверят в изправността на автомобила и светлините му особено през зимните месеци и особено при шофиране в мъгла.
  • Дистанцията спрямо другите автомобили е от ключова важност. Една от най-честите причини за транспортни злополуки по време на мъгла е неспазване на дистанцията. Колкото по-гъста е мъглата, толкова по-голяма трябва да е дистанцията.
  • Несъобразената скорост е друг рисков фактор. Колкото по-гъста е мъглата, толкова по-ниска трябва да е скоростта.
  • Фаровете за мъгла са от голяма полза, но е важно да се работи с тях правилно, тъй като грешната употреба може дори да повиши риска от катастрофа. Уверете се, че не бъркате дългите светлини с фаровете за мъгла – подобна грешка може да бъде много опасна. Важно е фаровете за мъгла да се използват единствено когато е необходимо и когато видимостта е под 100 метра.
  • Водачите е добре да използват и слуха си, за да чуват какво се случва с пътната обстановка около тях, а не да слушат силно музика по време на шофиране в условия на силно намалена видимост.
  • Водачите, които се чувстват дезориентирани и несигурни в мъглата, следва да преустановят движението, да спрат на подходящо безопасно място с включена сигнализация и да изчакат подобряване на видимостта.

Дори да забравите как се образува мъглата, по-важно е да помните как да осигурите своята безопасност, на другите пътници в колата и на всички участници в движението, когато се налага да шофирате в мъгла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com