Безплатна мобилна игра развива меките умения на децата (ВИДЕО)

11196

„Космически патрул“ (SPACE PATROL) е името на първата образователна мобилна игра за ученици, която развива меките им умения (soft skills) като критично мислене, работа в екип, креативност и лидерство. Играта е безплатна и няма комерсиална цел. Създаването й е изцяло финансирано от фондация „Лъчезар Цоцорков“, която инвестира в разработването на иновативни формати в образованието и развитието на децата.

"Таргет групата е 8-12-годишни деца. Това е възрастта, която ние таргетираме със зададените умения, търсим развитие на лидерство, игра в екип и изобретателност. Всяка една дейност в играта е създадена с идеята тя да подтиква различните ценности. В процеса на разработка играта беше тествана с деца многократно, като всеки път на база на обратната им връзка подобрявахме играта, за да бъде по-добре оптимизирана", споделя Никола Георгиев, който е основател на компанията, разработила играта.

Разработването на „SPACE PATROL“ е изцяло поверено на български екип, специализиран в създаването на игри, виртуална и добавена реалност, както и други дигитални решения. А работата им по играта отнема близо година.

Действието в играта се развива в космоса. Играе се в отбор от двама души, които преминавайки през различни предизвикателства научават интересни факти за космоса и придобиват ценни умения, необходими и в реалния живот.

"В оригиналната концепция всъщност сюжетът на играта беше в рицарска среда, в последствие ние го променихме в космическа, защото изследванията на пазара на възрастовата група ни показаха, че посоката към наука и бъдеще ще бъде по-подходяща за дадените ценности, които ние търсим да развием. В допълнение космическият кораб ни дава много по-голяма свобода за развитието на играта. Цялото нещо е с цел създаване на един инструмент, с който могат да бъдат предавани различни умения и образователни данни", допълва Никола.

Образователното съдържание в играта е създадено в партньорство с доц. Камен Козарев от Института по астрономия към Националната астрономическа обсерватория на БАН. Той получава докторска степен по Астрономия от Бостънския университет и 4 години работи в Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

"За мен това е един изключително интересен проект, защото прилага на практика това, което ние знаем за вселената и аз помагах като консултант откъм научната и образователната част, свързана с астрономията и астрофизиката и изследването на космоса като цяло. Беше много интересно да мога да предам надявам се на по-разбираем език това, което за знам, за да могат колегите от студиото, което разработи играта, за да го включат", казва Камен Козарев, който е доцент в Института по астрономия към БАН.

Отдаден на идеята да запали младите хора по космоса, вече четвърта година Камен е ментор и лектор в програмата „Космически предизвикателства“, чиято основна цел е да срещне българските ученици с водещи космически специалисти от цял свят.

"Най-ценното е децата, нашите млади изследователи да научат повече за вселената и да научат за това как първо да научим нещата по привлекателен и интересен начин, а след това и да ги приложим и в живота. Разбира се играта е подходяща и за възрастни. Много от нас са си деца дори и на по-голяма възраст, така че препоръчвам играта, страхотна е – много е забавна и със готина визия, и най-вече комбинативна, т.е. играе се в отбор от двама човека.

Отделните мисии в играта са разработени така, че в тях няма никаква агресия, а точно обратното – учи децата как да обединяват усилията си в името на нещо градивно и полезно за развитието им, комбинирайки образование и забавление.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com