Криза в условия на COVID-19: Какво става с болницата в Добрич?

4467
Криза в условия на COVID-19: Какво става с болницата в Добрич?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В болницата в Добрич няма нито един инфекционист, а пулмолозите са в болничен. Представители на Национналния оперативен щаб определиха обстановката като недобра. В момента за болните от COVID-19 се грижат гастроентеролози. На този фон - инфекциозното отделение е затворено поради липса на специалисти. Как се справя лечебното заведение в условия на криза?

Д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич, коментира в ефира на bTV, че, за съжаление, отказът на ръководството да направи организацията на работа с пациентите, които имат COVID-19, съгласно противоепидемичните изисквания, не е от вчера. Аз лично нямам обяснение за такова поведение от страна на ръководството на болницата. Ангелова коментира, че се надява ръководството на болницата да започне да работи по предписанията, които РЗИ е издало.

Към момента има индикация за затихване на епидемията с коронавируса в България

1000 пъти обясних, че когато човек смята нещо, трябва да фиксира параметри в модела и този резултат е валиден само когато се изпълняват...

Пред Нова телевизия, Ангелова уточни, че проверки на РЗИ показали, че няма предпазни средства в някои отделения, а от болницата казват, че има и отчетите им сочат, че има. На въпрос какво може да направи РЗИ, д-р Ангелова отговори, че всяка РЗИ играе ролята на логистичен център и разпределя лични предпазни средства, идващи по централен път и при установяване на дефицит, се пишело предписание. При неизпълнение, следват глоби. Освен това - има свободен достъп на граждани до лечебното заведение за посещения, а не трябва да има. COVID отделението пък е в средата на болницата и така се смесват потоци, което подпомага разпространяването на болестта.

На този фон пациенти и техните близки са изключително разтревожени за начина на работа. Те поставят и въпроса дали е адекватна организацията на труд в лечебното заведение, както и дали медиците ще издържат на това натоварване.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви от своя страна, че институциите са обединени от едно общо становище, което се подкрепя и от централните власти. Кметът Йорданов поиска да се върне доверието към болницата, като по най-бързия начин трябва да се смени ръководството на лечебното заведение. Йорданов потвърди, че ще бъде сменен директорът на болницата, както и членовете на Общото събрание.

В ефира на предаването "Тази сутрин" изпълнителният директор на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев коментира, че ако се спазват протоколите за лечение, то ще бъде добро. По думите на проф. Начев, ако има грешка на държавата, тя е, че е сложила такива хора да ръководят съответните болници. Проф. Генчо Начев обърна внимание и на недостига на кадри в здравната система и каза, че когато се говори за краткосрочен план, той никога няма да бъде успешен, ако няма дългосрочен такъв.  

Кабинетът решава за разпределението на евросредствата за преодоляване на кризата с коронавируса

Чрез видеоконферентна връзка ще се проведе редовното правителствено заседание днес, предава БГНЕС. Сред очакваните решения на Министер...

Генчо Начев обясни, че никой не е спрял грижата за хронично болните, като е имало един период от време, в което дейността на болниците е намаляла със 70%-80%.

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com