Собственици на непостроени от 33 години имоти в Добрич съдят общината заради отказ от общинския съвет

1212
Собственици на непостроени от 33 години имоти в Добрич съдят общината заради отказ от общинския съвет
Снимка: Йорданка Калчева

„Ще заведем дело срещу общината. Тук се гласуваше партийно, партийната дисциплина беше на ниво. Може би партия ГЕРБ е по-важна за Добрич, отколкото инфраструктурата“. Това заяви Деяна Йорданова, след като общинският съвет на Добрич отхвърли предложението на кметския екип да бъде изтеглен дългосрочен кредит от 2,5 млн. лв. за довършване на строителството на блок „Добрич“. Йорданова е от собствениците, чиито имоти в центъра на града са отчуждени преди 33 години, а сградата все още не е завършена. Част от хората живеят в крайните квартали, други все още обитават къщите си, които не са съборени, но не могат да предприемат никакви ремонти по тях.    

До днешната редовна сесия за решаване на проблема се стигна, след като миналия месец съветниците на Добрич отхвърлиха предложението за поемане на кредит с мотива за по-голяма яснота на количествено-стойностната сметка на обекта.

В дневния ред на сесията днес беше включено и предложението на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев за подобряване на инфраструктурата в района на блок „Добрич“, но отказа да гласува дори собственото си предложение. Това беше и последният шанс на местната власт да тегли дългосрочен кредит заради законовото изискване това да е до 39 месеца от избора на общински съвет. Може да се тегли краткосрочен заем, но той е по-неблагоприятен като лихвен процент, обясниха съветници.

Общинските съветници от ГЕРБ подкрепиха колегата си Иван Колев, който е и бивш заместник-кмет по финансите, с пари от преизпълнението на бюджета от 2018 г. и преходния остатък да се довърши строителството на жилищната сграда, вместо общината да се натоварва с кредити.

По данни на общинския съветник Герман Германов за 3 години сегашният кметски екип е намалил наполовина задълженията на общината.

Кметът Йордан Йорданов определи решението като политическо, а не като експертно. Предложението на съветниците сградата да бъде доизградена с излишъците от общинския бюджет той определи като решаване на проблема „на парче“. Той посочи, че в проектобюджета не са предвидени средства за довършване на блок „Добрич“.

Заместник-кметът по финансовите въпроси Елка Димова определи като „празни приказки“ предложенията финансирането на строителството да е от общинския бюджет. Преходният остатък не означава свободен паричен ресурс, повечето от средствата са целеви, каза още тя. За нея кредитът е най-доброто решение и няма да натовари общината, тъй като се предвиждаше 6 години срок на издължаването му.

По-късно в прессъобщение до медиите от общинския съвет посочиха, че „довършването на блок „Добрич“ остана в залог на партийно решение“.

На предишните местни избори кметът на Добрич Йордан Йорданов от листата на „България на гражданите“ спечели на втори тур срещу тогавашния кмет от ГЕРБ Детелина Николова, но ГЕРБ доминират в Общинския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com