3,8 млрд. лв. ипотеки изтеглени у нас за 9 месеца

2227
3,8 млрд. лв. ипотеки изтеглени у нас за 9 месеца
Снимка: iStock

3,8 млрд. лв. ипотеки са изтеглени у нас за 9 месеца. Това сочи статистика на БНБ от началото на годината до септември. Сумата е с 39% повече от същия период на 2020 г. и с 44% повече от 2008 г. - най-силната година за ипотечното кредитиране преди световната финансова и икономическа криза.

Основно се теглят ипотечни кредити за покупка на тристайни апартаменти, обясни за „Монитор“ финансовият консултант Тихомир Тошев. На второ място се нареждат жилищните заеми за покупка на двустайни апартаменти и след това всички останали. „Прави впечатление, че спрямо миналата година се удвояват исканията за ипотечен заем за придобиване на готова или строеж на нова еднофамилна къща“, уточни консултантът.

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да падат. Средната годишна лихва по новите жилищни заеми у нас възлиза на 2.68%, сочат д...

По думите му, към края на октомври средната сума на един ипотечен кредит в страната достига 121 хил. лв. За София тя е много по-висока и достига 178 хиляди. Тошев уточни, че на столицата се падат почти половината от изтеглените жилищни кредити срещу залог на имот в България. На второ място е Варна, следвана от Пловдив и Бургас.

Според кредитния консултант хората с по-ниски доходи започват да се „мръщят“ на текущите цени на жилищата и да излизат от пазара. „Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което искат. Засега тези хора са малко, но нарастването на тази група ще покаже, че балансът между цени и доходи е нарушен“, обясни той.

Тошев смята, че най-активни в тегленето на ипотечни кредити са хората на възраст между 30 и 40 години. След тях се нареждат младежите между 20 и 30-годишна възраст, но много близо до тях по дял са тези между 40 и 50-годишна възраст.

Специално за младите хора съветът ни е вноските им по всички кредити да не надвишават 30% от доходите, уточни още Тихомир Тошев. „Те са в началото на кариерното си развитие и искат да грабят от живота с пълни шепи. Нека младите не се поддават на емоциите и да бъдат внимателни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са масовите кредити напоследък. Не е нужно веднага да имат 3-стаен или 4-стаен апартамент в центъра на София“, добави той.

Какво е важно да гледаме, като теглим жилищен кредит?

В момента пазарът на недвижими имоти е в разгара си. Цените растат, строят се нови имоти и хората купуват. Инвестициите в недвижим имот...

Според експерти месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, въпреки че банките в България позволяват това съотношение да надхвърля 50%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика