BILLA България: В нашите магазини отчитаме дефлация през ноември

2965
BILLA България: В нашите магазини отчитаме дефлация през ноември
Снимка: Билла

През последните две-три седмици в нашите магазини отчитаме не само намаляване на инфлацията, а дори има дефлация. Това съобщи изпълнителният директор на BILLA България – Вигинтас Шапокас на среща с медиите.

През октомври веригата е отчела инфлация на годишна база при покупните цени от 6.18%, а на продажните - от 1.6 %. По думите на Шапокас покачването на цените видимо се забавя и това е добра новина за българските потребители.

"Достъпно за вас"

Забавянето на инфлацията е една от причините BILLA България засега да се въздържи от участие в кампанията "Достъпно за вас", която вече стартира. Другата причина е ,че все още няма официално становище по въпроса от Комисията за защита на конкуренцията. "Знаем, че с нея не можем да се шегуваме", обясни изчакването по отношение на инициативата на Министерство на икономиката изпълнителният директор на BILLA България.

Предизвикателствата

Шапокас открои и четири основни предизвикателства, с които са се сблъскали в България напоследък. 

Първото е новата Наредба за стоки с висок фискален риск, в която са включени цели 540 продукта. За верига като нас, която обработва 200 камиона дневно това е огромна бюрократична тежест, посочи Шапокас.

Второто предизвикателство е преминаването към изцяло електронни ваучери. Таксата от 1.5% към доставчиците на платежни услуги ще ги оскъпи с общо 20 млн. лв, сочат изчисленията на веригата. 

Третото предизвикателство е свързано с огромните глоби наложени от КЗП по казуса с марка протеинов бар. Те са заради потребител, оплакал се че той съдържа 23 гр. протеин вместо указани 24 гр. на етикета. А това е отговорност на производителя, посочи Шапокас и съобщи, че са спечелени всички обжалвания по въпроса. Но съдебните разходи остават за сметка на веригата.

Четвъртото предизвикателство е свързано с въвеждането на депозитната система. Тя сама по себе се е нещо добро, но така и не става ясно кой ще плати машините, необходими за нея, обясни изпълнителният директор. А те биха могли да бъдат на стойност 10-12 млн. евро според изчисленията на веригата.  

Ръст на оборота

За първите десет месеца на годината "Билла България" отчита ръст от 15,8 на сто спрямо същия период на 2022 година, достигайки оборот от 1,1 млрд. лева.

Данните на компанията показват, че от януари до октомври тази година оборотът й расте с 12%, ако сравнението е при равен брой магазини. През 2022 г. веригата достига до 1 млрд. лв. оборот през октомври, а през 2023 г. това вече е факт още през септември. 

През тази година компанията ще инвестира 62 млн. лева и ще открие над 250 работни места. Търговската верига влага 50 млн. лева в изграждането на нова складова база до село Загоре, област Стара Загора, като първата копка на обекта, който ще бъде открит през 2025 година, беше миналия месец.

Квартални магазини

Веригата въвежда новия й формат "Билла днес" - тип квартални магазини, които са по-малки и по-близо до потребителите като асортиментът име до 4 хил. артикула, сред които и такива в промоция. Размерът им е до 600 кв. м и са с фокус върху свежите продукти. Шапокас обясни, че вече много трудно се намират големи терени, върху които да се изграждат стандартните просторни магазини на веригата, поради което и възможностите за развитие са в по-малките формати. До края на годината ще има общо 4 такива обекта, като първият бе отворен през октомври в Добрич.

Планът на веригата е през 2024 г. да бъдат открити общо 12 нови магазина, част от които от този формат, а 11 ще бъдат реконструирани като общо в това ще бъдат вложени 68 млн. лв. За сравнение през тази година са обновени 14 обекта, а новооткритите към края на декември ще са общо 12. За пръв път тази година веригата навлезе в Созопол, Чирпан, Троян, Силистра и село Граф Игнатиево.

Промоции

От октомври веригата модифицира и програмата си за лоялност като ползвателите й, на които се дължат 80% от оборота, ползват различни бонуси при определен праг на покупки в рамките на месец, което се отбелязва върху касовите им бележки. По данни на компанията над 2.2 млн. имат карта за отстъпки, а близо 1.5 млн. я ползват активно.

Като цяло българите обичат промоциите - около 45% от оборота на веригата идва от покупка на стоки в промоция, която обхваща 1500 артикула седмично.

Онлайн продажби

Все повече хора пазаруват онлайн като след пандемията изборът на този канал за покупка е заради пестенето на време, а освен това доставката до адрес е в рамките на 1 час, обясни Шапокас.

Всяка седмица купуващите онлайн потребителите растат с по 50%, но все още делът на продажбите по тази линия остава малък. Поръчките са около 300 на ден.

Планът на веригата обаче е от 2024 г. онлайн пазаруването чрез партньора им Glovo да се разшири и към Плевен, Пловдив и Варна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com