Бюджетните организации си взимат парите от КТБ до 1 февруари

11176
Бюджетните организации си взимат парите от КТБ до 1 февруари
Снимка: БГНЕС

Бюджетните организации, които са имали влогове в КТБ, ще могат да получат парите си до 1 февруари 2015 г. Това ще стане за сметка на средствата от централния бюджет чрез бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет еднократно или на траншове – в зависимост от необходимостта от осигуряване на тези средства за извършване на плащания от съответните бюджетни организации, гласи решение на правителството от днес.

Възстановяването ще се извърши в левове. За бюджетните организации, които имат средства в чуждестранна валута, е предвидено да се приложи обменният курс на Българската народна банка за съответната валута към 30 ноември 2014 г.

Съгласно чл. 99, ал. 3 от ЗДБРБ за 2014 г. средствата по сметки и депозити на бюджетни организации в "КТБ" АД (с отнет лиценз) ще се трансформират в безсрочен безлихвен левов депозит на централния бюджет с титуляр Министерството на финансите, при запазване на съответните обезпечения по чл. 152 от Закона за публичните финанси, а сметките и депозитите на бюджетните организации ще бъдат закрити. В тази връзка, решението конкретизира и някои бюджетни, отчетни и други аспекти по отношение на начина на възстановяване на средствата.

С днешното решение ще бъде възстановено финансирането на текущите дейности и проекти на бюджетните организации и ще бъде защитен публичният интерес без да се накърняват правата на останалите вложители в банката.

Припомняме, че утре започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Как ще става то - тук.

Ако сте сменили личната си карта по време на специалния надзор, минете през КТБ

Остават по-малко от 2 дни до началото на изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Преди да отидете в банк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика