Димитър Манолов: Има голям риск за бюджета при служебно правителство

2900
Димитър Манолов: Има голям риск за бюджета при служебно правителство
Снимка: БГНЕС

В пенсионната система има един-единствен верен подход - пенсиите всяка година да бъдат осъвременявани, което ще рече да бъдат преизчислявани с ръста на осигурителния доход. Това мнение изрази пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Според него това осъвременяване, което не се случва, е най-голямото изкривяване на осигурителната система. Манолов е категоричен, че осъвременяването на всички пенсии трябва да се направи веднъж завинаги и да стане норма.

Относно добавката от 50 лв. към пенсиите, която беше приложена като антикризисна мярка, синдикалистът заяви, че не иска да е на мястото на политиците, които ще я премахнат. По негови думи чисто психологически два месеца са достатъчни, за да свикне човек с този доход, а след това изваждането на тези пари ще бъде възприето като намаляване на доходи, а не като спиране на мярката. Това е малко като слон в стъкларски магазин, отбеляза Манолов.

Президентът на КТ Подкрепа: Слави Трифонов защитава богатите, в големите партии има повече здрав разум

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов заяви, че Слави Трифонов прилича на носител на автентична енергия, но "въпросът е колко е тя...

Той коментира и недоволството на пенсионерите, получаващи по-малко от 300 лв., че нямат право на еднократната добавка от 120 лв. за храна.

Намесата в осигурителната система, която често предприемат политиците, води до такива неща. "Където и да я сложим тази граница, ще има една стотинка надолу, една стотинка нагоре", смята синдикалистът. В пенсионната система не трябва да се подхожда така, категоричен е Манолов.

Ниските пенсии са хроничен проблем у нас, като дори хора с дълъг трудов стаж, вземат такива. "Можем да говорим много дали стажът е единственият критерий. За да получава пенсия под 300 лв., това значи, че някой с 40 години стаж се е осигурявал нисък осигурителен доход", отбеляза Манолов.

Синдикалистът посочи и обратният вариант - хора с 20 години стаж, осигуряващи се на 3-4 пъти по-висок доход, не могат да вземат пенсия.

План: Всички пенсии да се увеличават с 5,5% догодина

Всички пенсии ще се повишат с 5,5% от юли 2022 година. Това е записано в План за изпълнение на Националната стратегия за активен живот ...

Говорейки за политическата ситуация у нас, лидерът на КТ "Подкрепа" предупреди, че всичко в държавата може да се срути за 5 минути.

"В рамките на тези дебати не се излъчва правителство и се назначава служебно, което работи с този бюджет. Който бюджет се оказва невъзможен и това правителство, служебно, в момента, в който си изпълни мандата, трябва да отиде в затвора. Защото, за да се закрепи държавата, то трябва грубо да наруши законите", коментира ситуацията той и предупреди, че независимо от "политическите игрички", нещата не са добри.

Според синдикалиста най-доброто нещо е бюджетът да се прегледа и да се прецени дали трябва да се актуализира. Това обаче не можело да стане, когато парламентът не работи, а той няма да работи, ако няма правителство.

Както се вижда, всички са полудели, обаче държавата се движи на кофти обороти, обобщи Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика