Дончев: Няма проект за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", инвеститор е добре дошъл

4116
Дончев: Няма проект за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", инвеститор е добре дошъл
Снимка: БГНЕС

Инвестиционен проект за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" все още няма. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът на Томислав Дончев.

Дончев поясни, че се водят преговори и в зависимост от резултата по тях, може да се стигне до подобен проект, но може и да не се стигне. "Още повече, че 50% участие на българската държава или някое държавно дружество, към момента е чиста спекулация”, посочи Дончев.

Дончев: Имаше абсолютна неграмотност на членовете на избирателните комисии

По време на местните избори от 25 октомври се е видяла абсолютната неграмотност на членовете на избирателните комисии. Това посочи днес...

Той коментира, че щом пазарът на Балканите осмисля логиката на подобна инвестиция, инвеститорът е добре дошъл. Става ясно, че от водените до момента разговори, подобна инвестиция ще цели износ на електроенергия за други балкански държави, предаде БГНЕС.

Припомняме, че американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) проявява интерес към изграждане на седми блок на българската АЕЦ. Преди октомври министърът на енергетиката Теменужка Петков заяви, че диалогът с "Уестингхаус" е "много добър". Тази година България се отказа американската компания да строи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Относно либерализацията на енергийния пазар у нас, вицепремиерът обясни, че тя се прави не само заради европейския пазар, но и в полза за потребителите. "Каква ще бъде цената на тока след либерализацията не може да каже никой. Опитът на други държави показва, че след въвеждането на либерализацията действително има различно повишаване на цената в различните държавни”, обясни Дончев. Той каза, че на 1 януари 2016 г. може би ще станат факт първите сериозни стъпки за либерализация на енергийния пазар, но за крайния потребител най-вероятно това ще стана през март. Либерализационен пазар значи по-добро качество за потребителя и изконното право да избира, увери Томислав Дончев.

Какво каза Томислав Дончев относно винетките и за какво ще се използват средствата от продажбата на винетни стикери може да прочетете в Expert.bg.

"Росатом" доставя резерви части за аварийната защитна на АЕЦ "Козлодуй"

Руската компания "Русатом Сервис", част от държавната корпорация "Росатом", подписа догвоор с АЕЦ "Козлодуй" за доставка на резервни ча...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика