Дончев: Политиката в Перник дойде в повече

5136
Дончев: Политиката в Перник дойде в повече
До момента обезщетения са получили най-малко 450 семейства

Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, каза, че в Перник има работа не само в следващите 2-3 седмици, а в следващите няколко месеца. Това призна той в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7.

"До момента обезщетения са получили най-малко 450 семейства. Между 50 и 75 домакинства са най-сериозно пострадалите", заяви Дончев, предаде БЛИТЦ.

Перник щурмува парламента за помощи

Перничани щурмуват парламента, за да вземат думата от трибуната. Пострадалите от серията трусове от 22 май насам искат помощ от депут...

"15 млн. сме дали общо за Перник и Радомир. Миналата седмица отпуснахме още един милион. Нито един от най-тежките случаи няма да бъде оставен без помощ. ГЕРБ даде един милион дарение. Поръчали сме 25 сглобяеми къщи, вече са готови първите 10. Отпуснати са още 196 хил. лева за ремонт на общински жилища. Те са за хора, които нямат жилища, не са собственци. Някои са живели на квартира, някои не са си плащали наема. Така че, най-тежко пострадалите ще бъдат подпомогнати по един или друг начин. Политиката в Перник дойде в повече. Аз съм казал, че докато работя за града няма да споменавам партийни абревиатури", каза още министър Дончев.

"Парите по еврофондовете пряко няма да пострадат след последните критики от Европейската комисия (ЕК). Цялата система за управление на европейските пари работи отлично - с предварителен и последващ контрол. България е сред най-добрите и с най-малко грешки", коментира още Дончев. Според него, опити да се отклонят пари се правят дори в Германия и Швеция. "Въпросът е как реагира държавата. Нашата система за контрол много често е наричана "жестока", добави министърът. Според него нанесените финансови корекции са 46-47 млн. лв. "На фона на разплатените 4,8 млрд. лв., тези върнати пари са нищо", поясни Томислав Дончев. По думите му договорените средства са над 90% от еврофондовете.

"По програма "Околна среда" се изпълняват проекти за 120% от финансовата рамка. Разплатените пари са малко, защото това са много тежки проекти и се изпълняват от общините", добави министърът по еврофондовете. Той е категоричен, че в момента се създава предпоставка за икономически растеж през следващото десетилетие.

"През следващият програмен период 2014-2020 г. приоритетите ще бъдат изграждане на тежка инфраструктура, наука и иновации и всичко, което е заложено в стратегията Европа 2020", поясни Дончев. 

Дончев: Между Брюксел и Перник не мога да се оженя

Да ви приличам на младоженец в момента. Между Брюксел, София и Перник, и всички задачи, които имам, не ми остава време да се оженя. ...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика