ЕК настоява България да прилага правилно правилата за ГМО

5260
ЕК настоява България да прилага правилно правилата за ГМО
С Директива се изискват гаранции, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве

Европейската комисия настоя България да осигури правилното прилагане на Директива 2009/41/ЕО по отношение на дейностите във връзка с генетично модифицирани микроорганизми, например тяхното култивиране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин, съобщиха от ЕК.

С Директива 2009/41/ЕО от държавите членки се изисква да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми.

Комисията счита, че от българското законодателство не става ясно, че дейностите "без риск" попадат в обхвата на директивата. Поради това ЕК реши да изпрати на България мотивирано становище, в което официално изисква страната ни да се съобрази с всички аспекти на директивата.

Искането на ЕК е отправено към България под формата на мотивирано становище съгласно процедурите на ЕС за неизпълнение на задължения. Сега България има на разположение два месеца да информира Комисията за мерките, които е взела, за да осигури правилното прилагане на директивата; в противен случай Комисията може да реши да заведе дело срещу нея в Съда на Европейския съюз.

Редактор: Ивайло Кючуков

В САЩ се родиха първите ГМО маймуни

Американски учени обявиха в четвъртък, че са създали първите генно-модифицирани маймуни в света, смесвайки клетки от шест различни ембр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика