Финансист настоя новото правителство да гони ускорен икономически растеж

2152
Финансист настоя новото правителство да гони ускорен икономически растеж
Снимка: БГНЕС

Надяваме се и ние се позитивни в това отношение, че все пак правителство, което дойде, каквото и да е то, ще има добро отношение към бизнес средата и ще положи усилия да се справи с предизвикателствата и да осигури възможности за един ускорен икономически растеж. За това настоя доц. д-р Петър Чобанов (финансовия министър от кабинета "Орешарски") на пресконференция в БТА, посветена на представянето на Стратегията за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България.  

Според него, ще се състави един парламент, в който трудно ще бъде намерено някакво съгласие по основни приоритети.

Стратегията е средносрочна и дългосрочна, но тя е израз на експертно виждане и засяга основни сфери на икономиката. Сред основните насоки в стратегията са какви са проблемите, рисковете и предизвикателствата при управлението на публичните средства, как се харчат парите на хората и какво трябва да се направи, за да може бизнес средата да бъде по-приветлива и да дава възможност за едно ускорено икономическо развитие, поясни доц. Чобанов.

Еврозоната е раздирана от конфликти, призна Чобанов

Това правителство не може да произведе добри новини, защото около тях винаги има скандали, а вече и протести. Друг е въпросът дали влиз...

360 000 по-малко са заетите, отколкото това е било през 2008 г., отчете той.

В Стратегията се предлага още реална електронизация и дигитализация на публичния сектор, но и функционален анализ на администрацията. Това, което трябва да се направи е, че администрацията трябва да се постави в една динамична среда, обратна връзка във всеки един момент за това, което предлага администрацията като политики и това да позволява тяхното коригиране в движение, посочи доц. Чобанов.

Има и други предизвикателства, свързани със „Зелената сделка“ и трансформирането на икономиката. „Зелената сделка“ представя значителни предизвикателства пред нашето икономическо развитие, но има и политически рискове, предупреди доц. Петър Чобанов.

Той настоя министерствата да започнат да мислят и да предлагат конкретни политики, а не да се бъркат там, където не им работата. Другото основно направление в документа е създаването на Единна агенция по разходите. Според доц. Чобанов всички тези предложения могат да доведат до един по-стегнат публичен сектор и с ресурсите, които са налични да се правят по-добри политики  и намаление на някои данъци. В заключение той посочи, че има два пътя за развитие – една динамична гъвкава публична администрация и една държава, която позволява да се постигне ускорен икономически растеж.

Чобанов за новия бюджет: Ленив е и отсъстват реформите

Можем да определим Бюджет 2015 като ленив бюджет на отсъстващите реформи. Това заяви по време не дебатите за проектозакона за бюджет ...

Финансистът Никола Филипов посочи, че икономиката е низ от скачени съдове и когато на един сектор се забранява да работи, това води до проблеми в други сектори. Единственият и възможен начин за излизането на кризата е освобождаване ръцете на предприемача, изтъкна Филипов и допълни, че предлага пакет от 11 икономически мерки, които освобождават ръцете на предприемача. Намаляването на данъчната осигурителна тежест е един от основните стълбове в развитието на икономиката, каза още той.

Кандидат-депутатът от ВМРО Кузман Илиев заяви, че отговорното политически, експертно и обществено поведение е ключово за разрешаване на проблемите. Ако няма диалог, прозрачност, визия за това накъде вървим политически има голяма опасност рисковата премия, кредитният рейтинг да се влошат изключително много, предупреди Илиев. Тази криза е историческа по-различна и дойде от полето на производството, посочи той и допълни, че всички мерки трябва да бъдат в посока предлагането и облекчаването на предприемачите.

Той настоя за отпадане на данък дивидент и мерките от страна на предлагането да се засилят. Кузман Илиев настоя държавата да започне да мисли какво ще стане, когато мораториумът върху изплащането на кредитите спре. Оттук насетне има най-различни решения, като може да се мисли за гаранционен фонд, каза още Кузман Илиев.

Прочетете още по темата: Петър Чобанов: "Бюджет 2021" е раздаване на калпак

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика