Говорихме 50 млн. часа по Viber през миналата година

7871
Говорихме 50 млн. часа по Viber през миналата година
Снимка: Viber

Българските потребители са били особено активни в популярното приложение за комуникация Viber през миналата 2021 година. Изпратените съобщения у нас възлизат на 13 млрд. броя или по 400 на секунда, докато проведените гласови разговори достигат 530 млн. броя с обща продължителност от внушителните 50 млн. часа.

Броят на изпратените съобщения и обаждания нараства с 11% на годишна база през миналата година. Освен това българските потребители са разменили 700 млн. стикери помежду си, а създадените изображение чрез филтри достигат 2 млн. броя.

Благодарение на всичко това, Viber запазва позицията си на приложение за комуникация номер едно на българския пазар за поредна година. Това стана ясно по време на онлайн презентация на Viber, на която бяха представени постигнатите резултати през 2021 година и бъдещите цели на компанията, която е част от японския гигант Rakuten.

„Тези резултати са впечатляващи и сме много благодарни. Но освен всичко друго, те представляват и голяма отговорност, която носим.”, посочи Атанас Райков, старши директор за Eвропа, Близкия изток и Северна Африка (EMENA) в Rakuten Viber.

По думите му, ключово постижение през миналата година за Viber на българския пазар е постигнатото стратегическо партньорство с EasyPay, което позволява на потребителите да пестят време чрез услугата за плащане на месечни сметки и други задължения директно чрез платформата.

Чатбот услугата на компанията, която предоставя информация за всичко свързано с COVID-19, оперираща в партньорство с българското правителство, също се отчита като основен успех за миналата година. Viber планира да продължи партньорството си с властите по темата, тъй като този въпрос е важен за обществото и държавата, посочи Райков.

 

Компаниите по света и у нас започват все повече да се възползват от дигиталните решения, като данните на Viber показват значителен растеж в предоставените услуги за бизнеса.

„Заради пандемията брандове и потребители започнаха да се насочват към дигиталните канали”, посочи Ноа Бар-Шaй, старши директор партньорства в Rakuten Viber.

Това води до еволюция в комуникацията между потребители и бизнес. Според представените данни, 58% от потребителите посочват, че писмените съобщения са най-бързият начин да достигнеш до даден бранд, а цели 74% биха комуникирали с конкретен бизнес, ако имат възможност да правят това чрез съобщения, вместо чрез гласови разговори.

Поради това, 77% от бизнесите, които са започнали да комуникират с клиентите си чрез съобщения, планират да продължат с тази практика и след края на пандемията, стана ясно от думите на Ноа Бар-Шaй.

Viber и бизнесът в България

Над 8500 компании по света използват услугата за бизнес съобщения на Viber, като българският бизнес не прави изключение.

През миналата 2021 година създадените нови акаунти за бизнес съобщения у нас нарастват с 46%. Броят на чатботовете скача с 26%, а ангажираността на потребителите записва ръст от 30%. Това води до общо 71% увеличение на доставените бизнес съобщения до българските потребители.

Най-осезаемо увеличение се наблюдава при реалните разговори (поддръжка от консултанти), който записват повишение от цели 237% през миналата година. Транзакционните съобщения (потвърждения на поръчки, проследяване на доставка, напомняния за срещи) отчитат ръст от 52%, а промоционалните съобщения (оферти, отстъпки) нарастват с 91%.

Финансовият сектор в България най-често се възползва от услугата за бизнес съобщения на Viber, оформяйки дял от близо 40% от всички компании, които разчитат на дигиталния канал за комуникация. Търговците на дребно са втората най-активна индустрия с дял от 27%, а логистичните компании съставят дял от 19%.

Рекламодателите също активно са разчитали на Viber през миналата година, става ясно от представените данни от Константин Костадинов, старши директор продажби в Rakuten Viber за ЦИЕ и ОНД.

Обемът на рекламните съобщения видени от българските потребители във Viber нараства с цели 77% през миналата година, спрямо 70% ръст в световен мащаб.

Сред най-ефективните вертикали са: здраве и фитнес, които имат ръст от 90%, енергетика с 56% и транспорт с 51%. Приложението също така отбеляза скок в новите рекламни категории като набиране на персонал и локални бизнеси, което отразява влиянието на пандемията върху бизнеса и пазара на труда.

По отношение на бъдещите цели на компанията, Viber се стреми да се превърне в приложение, което обединява множество услуги в едно – нещо като „суперприложение”, като по този начин цели да подобри ежедневието на потребителите, стана ясно от думите на Кристина Констандаче, главен директор продажби в Rakuten Viber.

Всичко това обаче няма да се случва за сметка на сигурността и поверителността на данните на потребителите, тъй като това е основната характеристика на Viber, категорични са от компанията.

„Развитието на Covid-19 продължава да променя ежедневието ни и отношенията на обществото към новата реалност и през 2022 година. Радвам се, че хората и компаниите припознават Viber като обединител за техния личен и бизнес живот в тези смутни времена”, каза Атанас Райков.

„От дълго време част от стратегията на Viber е да се превърне в супер-приложение – предоставяне на възможно най-много услуги с добавена стойност за нашите потребители и повече възможности за брандовете да взаимодействат с клиентите си в по-естествена среда. Данните, споменати по-горе, за пореден път доказват, че развиваме нашето приложение в правилната посока, тъй като както потребителите, така и компаниите все повече използват Viber в ежедневната си комуникация.”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика