Живите агнета свършиха

20211
Живите агнета свършиха
Последните агнета били продадени седмица преди Великден на цена 7 лв. за килограм живо тегло

Живите агнета в България свършиха, това е тъжната истина в навечерието на Великден, заяви Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България за Пазарджик, предае Стандарт Нюз.

Овцевъдството и търговията с агнета преди празниците и събраните данни показват, че преди Великден живите агнета за продан в страната са на привършване, да не говорим за Гергьовден, обяви експертът.

Малки стопанства все още живуркат в Кърджалийско и Смолянско, а в Пазарджишко любителите на домашните агнета удрят на камък дори и по селата, показала проверката.

Велика събота

Това е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос о...

Последните агнета били продадени седмица преди Великден на цена 7 лв. за килограм живо тегло. Дори в селото със симптоматичното име Овчеполци, между Пазарджик и Панагюрище, от няколко хиляди агнета предлагани през минали години, сега няма нито едно, казаха от асоциацията.

Тъжният факт означава, че до 2-3 години ще внасяме агнешко и овнешко месо от чужбина дори за курбани, казват специалистите. Според тях субсидиите конкретно за отглеждането на овце и агнета са ниски, по 28-30 лв. на животно и младите категорично отказват да правят ферми конкретно за тези животни и зарязват поминъка на бащи и дядовци.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика