НЕК прави нови задгранични дружества

13600
НЕК прави нови задгранични дружества
Снимка: Getty Images/Guliver

Нови задгранични дружества ще създава НЕК, за да възстанови позициите си на регионален износител на електроенергия. Заемите, раздадени от БЕХ на НЕК за разплащане с производителите на ток, вече са надхвърлили 900 милиона лева, съобщи пред журналисти в „Мини Марица изток" Иван Йончев - изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

Йончев посочи рамките на оздравителната програма на НЕК: "Една от мерките, които сме набелязали е регистрация на дружества в чужбина-Сърбия и Румъния, за да се улеснят условията за износ на ток-съвместни дружества, подобни на това, което е с Гърция. НЕК да изнася тока и да си възвърне позициите на регионален износител на ток".

АЕЦ "Козлодуй" може да продава още по-евтин ток на НЕК

АЕЦ „Козлодуй" може да продава ток на НЕК на още по-ниска цена, но настоява пред държавния регулатор да намали квотата за регулир...

От дружествата в състава на БЕХ две продължават да са със загуби - това са НЕК и Електроенергийният системен оператор. Заемите, които БЕХ предоставя на НЕК за основно за разплащане с производителите на ток в източномаришкия басейн. Централите дължат на „Мини Марица изток" над 100 лева за доставка на въглища, от своя страна дружеството има неизплатени задължения към други фирми за над 30 милиона лева. При тази цена на въглищата не е възможно да се реализира инвестиционната програма, затова ще се търси външно финансиране.

Утре фирмата-оценител на „Ремотекс"-Раднево трябва да представи в БЕХ предварителните резултати от оценяването на частното дружество. Едва тогава държавата ще реши дали да придобие дял от него или ще прехвърли изцяло ремонтната дейност в „Мини Марица изток".

Днес един от трите рудника в „Мини Марица изток"- рудник "Трояново 3" чества 50-годишнина, съобщи БНР.

 

Хората ще плащат дълговете на ЕРП-ата, предупреди Стойнев

Ако ЕРП-ата не върнат парите, които дължат на НЕК – над 350 милиона лева, хората ще трябва да платят отново цената. Това заяви ми...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика