Няма да има загубени пари по ОП "Транспорт", най-много пренасочени, уверява Ангелкова

28099
Няма да има загубени пари по ОП "Транспорт", най-много пренасочени, уверява Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Няма да толерирам никакви незаконни действия в системата на транспорта. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова на пресконференция, предаде БГНЕС.

Стана ясно, че Ангелкова сутринта е получила предварителен одитен доклад от Изпълнителната агенция "Одит на средствата" към ЕС, която е одитирала някои от пътните и железопътните проекти по ОП "Транспорт". Направените констатации показвали, че може да очакваме финансови корекции в рамките на около 24 млн. лв. Тя подчерта, че това е предварителен доклад и министерството разполага с 2 месеца, за да отговори на всички констатации по него, за да може да се минимизира тази финансова корекция или да отпадне изцяло. Дори и на някой проект да бъде наложена финансова корекция, тези средства няма да бъдат загубени, а ще могат да се използват от друг проект, който няма финансова корекция. Констатациите по доклада на първо четене били свързани в областта на обществените поръчки и контролът по изпълнение на проектите.

Сред целите си служебният министър подчерта и минимизиране загубите по ОП "Транспорт" за 2015 г.

По ОП "Транспорт" до момента е изплатено на АПИ около 1 млрд. и 28 млн. лв., НКЖИ пък е получила 472 млн. лв., които са достигнали до строителите. Основната ни цел в рамките на тези 2 месеца е да предложим конкретен план за действие, за да може всички мерки да бъдат заложени в програмата, заяви Ангелкова. Стартира се ежедневен контрол и проверки на място, а от другата седмица министърката ще инспектира жп линиите Септември-Пловдив и Първомай-Свиленград.

Ангелкова обясни, че по случая с "Автомобилна администрация" - Велико Търново веднага била назначила комплексна проверка и към момента 6-те лица, които са уличени, са отстранени от длъжност.

Сред основните приоритети на министъра са запознаване с текущото състояние и подобряване на финансовото и техническо състояние на предприятията и търговските дружества в системата на транспорта, като основно това са БДЖ и НКЖИ. В рамките на тази седмица тя провела 4 срещи с тях. Ще продължа активния диалог с кредиторите на БДЖ, предстоят ни срещи с банките в средата на септември, изпратили сме писма до тях, обясни Ангелкова. Тя заяви, че предстоят срещи с превозвачите, но няма индикации за конкретно напрежение в сектора. Целта на срещата била с цел да ги увери, че мога да разчитат на министерството и ще работят съвместно.

Стартирана била работа по подготовка на Проект за изменение на Закона за електронното управление. Похарчени са много милиони за електронното управление, показва анализът ни. Проектът ще бъде обществено дискутиран с всички страни, обясни служебният транспортен министър. След 10 дни щяла да представи конкретни стъпки във всички сектори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com