От юли се очаква поскъпване на тока, природния газ, парното и топлата вода

6969
От юли се очаква поскъпване на тока, природния газ, парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

Природният газ, токът, парното и топлата вода ще поскъпнат от юли, прогнозира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той присъства на среща на председателите на енергийните парламентарни комисии на страните от ЕС в София, която бе част от българското европредседателство.

Десет години след последната газовата криза, която засегна сериозно и България, все още не са взети достатъчно мерки за предотвратяване на подобни кризи. Днес от Брюксел изнесоха и двете основни причини за това - първо, цените на газа в Източна Европа остават по-високи от тези в Западна и второ липсват алтернативни трасета, по които природния газ да стига до България. Така например, над 90% от природния газ у нас е внос от един единствен източник - Русия. Именно заради поскъпването на руския газ се увеличават и цените на тока, природния газ, парното и топлата вода от юли, съобщава БНТ.

Българските цигари ще поскъпнат с 15 - 20 ст.

Нови цени на цигарите от догодина. Управляващите за пореден път промениха формулата за акциза на тютюневите изделия. Очаква се българс...

Държавната газова компания "Булгаргаз" поиска увеличение на цените на газа от 1 юни с близо 16%. Причините посочени от дружеството са две - поскъпване на руския газ заради високите цени на петрола и повишаване на котировките на долара спрямо еврото.

"Ако цената на суровия петрол се задържи на тези нива, това води до поскъпване първо на течните горива, което всички български потребители на бензин и дизел го констатират когато зареждат своите автомобили, но заедно с това ще се повиши цената на природния газ за тези дружества и крайни битови потребители, които консумират природен газ директно, както разбира се и цената на енергийните продукти на когенерациите - българските топлофикации, които произвеждат топлинна и електрическа енергия", каза Иван Иванов.

Според изчисленията на експертите, ако цената на синьото гориво скочи с 16%, това би увеличило цената на парното и топлата вода с между 7 и 10 на сто, а на тока с близо 2%.

"Комисията за енергийно и водно регулиране няма механизъм да промени цената на един енергиен носител, в случая на природния газ, когато той е изцяло вносен и който с тази цена идва на границата на България", заяви още Иванов.

Съвсем скоро "Газпром" може да се отърве от опасността от гигантска глоба от ЕС

Европейският съюз и "Газпром" са на път да решат продължилия вече няколко години спор относно обвиненията на Брюксел към руския газов ...

Според разчетите на ЕС цената на синьото гориво за целия източен регион включително и България остава много по-висока от тази в Западна Европа.

Намаляване на цените от Брюксел очакват едва след изграждане на нова газова инфраструктура и доставката на газ от друг източник - Азербайджан. Подобни са очакванията и на българския енергиен регулатор.

"Това ще създаде именно една здравословна конкуренция между доставчиците на природен газ между северното и южно направление и това може да доведе до понижаване на цената на природния газ за българските потребители, надяваме се това нещо да се случи за България през 2020 г.", каза Иван Иванов.

Окончателно решение за новите цени на газа ще бъде взето в края на юни след обсъждане в енергийния регулатор.

Готвят законови промени заради "сградната инсталация"

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно. Решението не е окончат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика