Парламентът прие промените при данъците за гражданите, какво е новото?

8239
Парламентът прие промените при данъците за гражданите, какво е новото?
Снимка: БГНЕС

Намалява се прагът за деклариране пред НАП на командировъчните от 5000 на 1000 лв. за физическо лице, въвежда се и алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Това решиха депутатите с приетите на второ четене текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. 

Намаляването на прага на деклариране на командировъчните пред НАП стана след като депутатите гласуваха редакционна поправка на Мартин Димитров от "Продължаваме Промяната - Демократична България", направена в зала. "За" редакцията гласуваха 117 депутати, "против" бяха - 59, шестима се въздържаха. 

Дискусията

В хода на дискусията Мартин Димитров обясни, че преди около година са започнали да създават база данни с облагаемите и необлагаемите доходи на хората. Целта е изключително значима - да могат социалните политики, свързани с енергийните помощи, да бъдат ориентирани към истински бедните хора. Никоя държава не може да прави социална политика за цял народ, това е безсмислено, добави Димитров. В тази връзка от НАП са преценили, че искат допълнителни доходи, да бъдат декларирани. По думите му нововъведение е фирмите да декларират така наречените командировъчни.

Още: Допълнителен данък за колите втора употреба: Екоминистърът подкрепя

"Това са дневните пари, които командированите служители получават. Идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни, а да има фокусиране върху хората, които пътуват повече и потенциално това може да бъде доход за тях. Мартин Димитров обясни, че с подобни данни в базата на НАП се променя разполагаемият и получен доход за тези лица. "Аз бях предложил праг от 5000 лв. на година или 400 лв. на месец, сега след дълги дебати, разбрах че по-скоро биха подкрепили един праг от 1000 лв., което пак е по-добре, отколкото да няма праг. Което означава, че дори човек да има една командировка един път годишно - трябва да бъдат подадени данни към НАП", обясни депутатът, цитиран от БТА. 

От БСП направиха предложения за въвеждането на данъчно необлагаем миниум за доходите до линията на бедност и нулев данък върху доходите от труд на младите хора до навършване на 26 години, но предложенията бяха отхвърлени. Георги Гьоков апелира за отхвърляне на алтернативния данък за събирачите на гъби и плодове, тъй като това са най-бедните хора, но предложението му не бе възприето от пленарната зала.  

Данък за берачите на диворастящи гъби и плодове

Според приетите разпоредби се въвежда алтернативен данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове. Според въпросните текстове доходите на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, от събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения, се облагат еднократно с алтернативен данък в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността. 

Още: "За пръв път от над 20 г.": Василев твърди, че има повече събрани данъци от похарченото (ВИДЕО)

Депутатите отхвърлиха и предложението на "Има такъв народ" 10 на сто от данъка върху доходите на физическите лица да отиват в бюджета на общината, на чиято територия е постоянният адрес или седалището и адресът на управление на платеца на данъка. 

Прието бе предложението направено от Ирена Димова от ГЕРБ-СДС, с което се дава възможност да не се декларират доходите от рента, получавани от собствениците на земеделски земи в размер до 3000 лв.  Ирена Димова мотивира предложението с подаваната декларация, която касае само едно лице, но от рентата за дадена земеделска земя, могат да се възползват повече наследници.  По думите й това би създало административна тежест, включително за НАП, които да удостоверяват на кого е дохода и как е получен. Депутатите гласуваха предложението на Димова със 148 гласа "за", един - "против" и четирима "въздържали се". 

Данъчни облекчения за земеделските стопани

Народните представители приеха още данъчни облекчения за физически лица, регистрирани като земеделски стопани. В зала депутатите гласуваха предложението на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС за създаването на нов параграф, според който физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв. Предложението бе подкрепено със 119 гласа "за", "против" - трима и "въздържали се" - 69.

Още: НАП напомни за изтичащи срокове

Десислава Танева направи редакционна поправка, свързана с реализацията на данъчното облекчение за земеделците.  Според него данъчното облекчение ще се прилага от 1 януари на годината, в която ЕК се е произнесла, че мярката не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Ако ЕК се произнесе до 30 април 2024 г., данъчно облекчение може да се прилага и за 2023 г., се посочва в поправката. Редакцията  бе гласувана със 171 гласа "за", двама"против" и един "въздържал се".

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица на 16 ноември.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Милена Стойчева: SpaceX има интерес и разпознава България като място за развитие на таланти

Промяна с двуцифрен процент: КЕВР утвърди цената на газа за март

България получи зелена светлина от ЕК за строителство на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Зарица Динкова: Започва работа по откриване на "Дом на розата"

Ресторантите вече са длъжни да имат ПОС терминал за плащане с карти

Ето каква цена предложи "Булгаргаз" за март

400 деца в Гълъбово създадоха мартеници уникати в конкурс на AES България

Асен Василев ще провери сигнал за нарушения в Агенция "Митници"

Денков: Има риск от повишаване на цените на горивата, но не и от недостиг (ВИДЕО)

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 24.02-01.03.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика