Печалбата на банките скочи до 210 млн. лв.

4833
Печалбата на банките скочи до 210 млн. лв.

Общата печалба на банките се увеличава с 16 млн. лв. до 43,5 млн. лв. за месец април. За първите четири месеца на годината тя е 210,8 млн. лв., като нараства с 4% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на БНБ.

Повишението на финансовия резултат идва изцяло от по-ниските разходи за обезценки на кредитите с 25,4 млн. лв. до 326 млн. лв. за януари-април 2013 г. Административните разходи на банките нарастват с 0,54% на годишна база до 570,2 млн. лв. за периода януари-април.Топят се печалбите на банките от лихви. Нетният лихвен доход е на рекордно ниски нива, като през април се е стопил с 6,46% до 202,8 млн. лв.

МВФ допуска въвеждане на отрицателни лихвени проценти

Големите централни банки биха могли да се опитат да въведат отрицателни лихвени проценти, ако антикризисните им планове се окажат неефе...

Намалението на нетните приходи от лихви е въпреки увеличението на портфейла от кредити с 1% за година до 61,8 млрд. лв. Разходите за лихви намаляват с 2,46% на годишна база до 720 млн. лв. за януари-април 2013 г., но приходите от лихви се стопяват с 5,33% до 1,53 млрд. лв.

Намалението на нетния лихвен доход е резултат от много фактори, сред които проблемните заеми, по които не се плащат лихви, и конкуренцията, която е съпроводена с намаляване на лихвите. Не на последно място върви процесът по предсрочно погасяване на стари кредити, което също води до намаляване на приходите от лихви. Активите на банковата система намаляват с 1,12%, или с 938 млн. лв., през април до 82,55 млрд. лв. Като основната причина за това е изтеглянето на средства от чуждестранните банки майки на родните финансови институции. За година обаче активите на банките нарастват с 4,98%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика